БРИКС ће се борити за праведан светски поредак

© REUTERS / Wang ZhaoМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији за медије на састанку министара земаља БРИКС-а у Пекингу
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији за медије на састанку министара земаља БРИКС-а у Пекингу - Sputnik Србија
Пратите нас
Земље БРИКС (Русија, Бразил, Индија, Кина и Јужноафричка Република) ће се залагати за принципе праведнијег светског поретка, заснованог на поштовању норми међународног права, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у видео-обраћању учесницима V Форума младих дипломате земаља те организације.
„Продубљивање стратешког партнерства БРИКС је један од приоритета спољне политике Русије. Током протекле деценије, поменута 'петорка' се позиционирала као неопходни, ауторитетни формат сарадње. Чланице савеза се солидарно залажу за јачање колективних начела у глобалним пословима, поштовање суверенитета, суверене једнакости свих држава, као и за решавање свих сукоба искључиво мирним путем. Штитимо принципе праведнијег светског поретка , заснованог на поштовању норми и принципа међународног права и Повеље Уједињених нација“, рекао је Лавров.

Истовремено, министар иностраних послова Русије указао је на то да је одржавање Форума младих дипломата БРИКС у Казању симболично, јер у престоници Татарстана, једном од најстаријих градова Русије, представници различитих националности и вероисповести живе у слози.

Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин: Русија ће се у оквиру БРИКС-а залагати за сарадњу у борби против финансирања тероризма

„То је у складу са концептом организације БРИКС, која обједињује различите регионе света и културне и цивилизацијске просторе. Управо у разноликости се манифестује снага наше групе“, рекао је Лавров.

Он је изразио наду да ће форум одржан у Казању допринети развоју и политичке и омладинске агенде групе БРИКС, као и јачању стратешког партнерства, поверења и пријатељства између држава и народа земаља организације.

Форум младих дипломата земаља БРИКС одржава се у Казању од 21. до 24. октобра. Организовало га је Министарство спољних послова Русије, Савет младих дипломата при МИП-у Русије, Министарство за питања омладине Татарстана и јавна организација „Академија омладинске дипломатије“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала