„Операција Мексико“: Како је специјалац из Беле куће ударио у Мадуров зид на свом тајном задатку

© Sputnik / Eva Marie UskategiПристалице Мадура на митингу у Каракасу
Присталице Мадура на митингу у Каракасу - Sputnik Србија
Пратите нас
Преговори које је Ричард Гренел у тајности водио са представником венецуеланског председника Николаса Мадура, дошли су одвећ доцкан да би Доналду Трампу донели неку корист пред изборе. Са друге стране, били су усмерени само у једном правцу, ка одласку Мадура са власти, и њихов неуспех био је очекиван.

Овако изненадни састанак између Гренела и Хорхеа Родригеза, представника венецуеланског председника Николаса Мадура, коментарише дугогодишњи дописник српских медија са хиспаноамеричког подручја Борислав Лалић.

Тврдоглави Мадуро против специјалца Гренела

Састанак је одржан, како је открила агенција Блумберг, у главном граду Мексика, 16. септембра, без знања званичника Стејт департмента.

„Састанак између Гренела и Родригеза требало је да нађе некакво решење, али Вашингтон је био усмерен само у једном правцу – да се Николас Мадуро убеди да се повуче и да се после тога у Венецуели одрже избори, са очигледном намером да опозиција дође на власт. Било би илузорно очекивати да ће Мадуро пристати на тако нешто, не само зато што је тврдоглав и постојан у својим ставовима, већ и зато што је и огромна маса Венецуеланаца уз њега“, каже Лалић.

Трамп је, према мишљењу нашег саговорника, покушавао да преко Гренела, свог човека за специјалне операције, нађе неко решење за Венецуелу, које би му донело поене за председничке изборе 3. новембра.

Међутим, парламентарни избори у Венецуели заказани су за 6. децембар и на њима ће Мадуро покушати да преузме контролу над парламентом, у коме тренутно, већину има опозиција предвођена самопроглашеним председником земље Хуаном Гваидом.

„Мадуро ће на изборима покушати да добије већину и да разреши контрадикцију да земљом управља председник који је на изборима 2018. изабран са 67 одсто гласова, а да парламент контролише опозиција“, објашњава Лалић.

Поред тога што Мадура подржавају венецуеланске снаге безбедности, ветар у леђа би му могла бити и победа левице у Боливији, што је, према речима нашег саговорника, знак да се латиноамеричка левица не предаје тако лако.

Венецуела показала политичку виталност

С обзиром да је сада касно да Трамп поентира на споразуму са Венецуелом, након избора у обе земље може се очекивати наставак притисака на ту латиноамеричку државу, сматра Лалић и додаје да је Трамп до сада показао доста такта и толеранције, не желећи да интервенише у Венецуели, упркос томе што су се за то залагали чак и неки његови блиски сарадници.

Велико је питање како ће притисци на Венецуелу изгледати после америчких избора, с обзиром да је за три-четири године, колико на Венецуелу трају снажни притисци, ова земља показала завидну политичку виталност, закључује Лалић.

Према писању „Блумберга“, Гренел је покушао да у Мексико ситију убеди представнике Николаса Мадура да се овај повуче са власти. Разговори су држани у тајности, па тако за њих нису знали ни шеф Стејт департмента Мајк Помпео, нити његов изасланик за Венецуелу.

Трамп је пред изборе покушао да постигне низ спољнополитичких поена, као што су успостављање дипломатских односа између појединих арапских земаља и Израела и споразум између Београда и Приштине. Ипак, чини се да споразум са Каракасом неће бити уписан у Трампову књигу успеха.

Прочитајте још:

Трамп: Америка може постати „друга Венецуела“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала