Племенити метал који би могао да надмаши злато по потражњи

© Sputnik / Pavel Lisitcin / Уђи у базу фотографијаЗлатна и сребрна полуга направљена у Јекатеринбургу
Златна и сребрна полуга направљена у Јекатеринбургу - Sputnik Србија
Пратите нас
Значај злата као фактора стабилности економије у кризним временима је широко познат, међутим, протекли месеци бележе и повећану потражњу за другим металима. Наиме, сребро се тако показало као сигурно уточиште и поједини инвеститори чак очекују да ће оно надмашити жути метал.

Према подацима Силвер Института, потражња за сребрним кованицама порасла је за 65 одсто током прва три квартала ове године у односу на исти период лане. До тога је дошло због појачане продаје на два кључна тржишта кованог новца - у Сједињеним Америчким Државама и Немачкој, при чему су оба забележила значајан двоцифрени добитак током првих девет месеци.

Поседовање сребра на глобалном нивоу порасло је за 297 милиона унци у току овог периода, готово утростручујући раст у односу на упоредни период прошле године.

Раст на америчком и немачком тржишту је делимично надокнађен слабијом потражњом у Индији, посебно последњих месеци.

Упркос томе, дугорочне прогнозе говоре да и са поменутим растом који се тренутно одиграва, индустрија сребра ће 2020. забележити укупан пад од 10 одсто на годишњем нивоу.

Драматичне политике монетарног попуштања и мере фискалног подстицаја спроведене на неколико кључних тржишта, а потенцијално поново и у САД до краја године, могле би повећати инфлаторна очекивања, настављајући да дају на вредности племенитих метала, закључују у Институту, преноси портал "Б92".

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала