Киргизија: Захваљујући Русији избегли смо крвопролиће током протеста

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротести у Киргизији, демонстранти траже поништавање резултата избора
Протести у Киргизији, демонстранти траже поништавање резултата избора - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је прва земља која је притекла у помоћ Киргизији како би се стабилизовала ситуација након избора како протести не би прерасли у крвопролиће, изјавио је министар иностраних послова Киргизије Руслан Казакбајев.

Како је рекао, прве седмице након избора у Киргизији се догодио својеврсни политички „вакуум“, када су изашле на видело све несугласице између легитимно изабраног председника и одређених политичких струја.

„То је све могло да прерасте у хаос и потом у крвопролиће. Међутим, Русија првенствено, а затим и остали наши партнери пружили су нам сву неопходну подршку“, истакао је.

Према речима Казакбајева, подршка Русије је пре свега била консултативна, информациона и морална, будући да се ради о стратешком партнереу Киргизије.

Подсетимо, политичка криза у Киргизији траје од 5. октобра, када су у Бишкеку започели скупови опозиционих партија, које се нису слагале са резултатима парламентарних избора 4. октобра.

Ситуација је тренутно стабилна, будући да је Централна изборна комисија заказала поновне парламентарне изборе за 20. децембар.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала