Били су жедни крви, убијали су и клали цивиле: Тајни извештај о аустралијским специјалцима /видео/

© Фото : Wikipedia/Javno vlasništvoАустралијски специјалци у Авганистану заједно са припадницима авганистанске војске
Аустралијски специјалци у Авганистану заједно са припадницима авганистанске војске - Sputnik Србија
Пратите нас
Аустралијски специјалци били су жедни крви, убијали су и клали цивиле у Авганистану и заташкавали своје злочине, стоји у поверљивом извештају који је наручио начелник генералштаба Ангус Кембел.

Аустралијски специјалци су мучили и убијали заробљенике, стоји у извештају који је наручен пре четири године, а бави се ратним злочинима и скандалима у периоду од 2001. до 2015. године и предочен је војном врху, пише један од најстаријих и најугледнијих аустралијских листова „Ејџ“.

Тај извештај био је основа за истрагу о ратним злочинима која ће ускоро бити завршена.

Аустралијска војска - Sputnik Србија
Убили заробљеника јер нису имали места у хеликоптеру: Оптужбе против аустралијских специјалаца

У извештају, у који је аустралијски лист имао увид, наводи се да су аустралијски војници убијали ненаоружане цивиле из ватреног оружја и клали их, и да су починили велики број убистава, често их прослављајући.

Бројна и детаљна сведочења војника и других сведока налазе се у извештају, а истрага, која би требало да резултира оптужницом, идентификовала је део припадника специјалаца осумњичених за ратне злочине.

„Злочини су били нормални специјалцима, они који би се томе успротивили, били би маргинализовани. Војници су се надметали у убијању и нехуманом третирању затвореника и били су жедни крви. Поједини злочини су заташкавани“, стоји у извештају.

Аустралијски медиј наводи да се овакви злочини могу поредити са оним америчких снага у Вијетнамском рату, као што је злочин у Ми Лају, или са тортуром у Абу Граибу у Ираку.

Рације у авганистанским селима изгледале су тако што би специјалци упали у њих, заробили мушкарце и дечаке, везали их и мучили док су их испитивали.

„Догађало се да су неки од заробљеника нађени после тога упуцани у главу, са пререзаним грлима, а очи су им биле везане. Двојица дечака од 14 година, који су осумњичени за сарадњу са Талибанима, тако су нађени пререзаних грла, њихова тела су убачена у вреће и бачена у реку. Ово су поткрепљене тврдње“, стоји у извештају.

Како се додаје, и они који нису чинили злочине, знали су за њих, или су учествовали у заташкавању.

Извештај указује на пропусте у аустралијском одбрамбеном систему због неадекватног избора командног кадра у специјалним јединицама и одсуства могућности да војници надређенима пријаве ратне злочине без страха од освете.

Војници су чинили злочине како би се доказали и били прихваћени унутар јединице, а сведочења појединих припадника специјалних снага која су у извештају наводе да је у њиховим редовима било „правих психопата жедних крви које смо ми одгајили“.

У извештају је објашњено и да су припадници специјалних снага злоупотребљавали правила употребе оружја како би чинили злочине. Тако се наводе примери да су ненаоружани Авганистанци, који су бежали, били убијани уз објашњење да су покушали да се домогну оружја.

Аустралијски војници у саставу НАТО-а - Sputnik Србија
Скандал у Аустралији: Војска носила нацистичке заставе у Авганистану (фото)

Аустралијски лист наводи да су под највећом сумњом за ратне злочине командири појединих специјалних јединица.

„Они су, са својим групама од четири до шест војника, починили неке од најгорих забележених злочина који се истражују“, наводи аустралијски лист „Еџ“.

То је потврдио и генерал Ангус Кембел. Он је, међутим, изјавио и да се слично може тврдити и за њихове савезнике Британце и Американце, који су често имали заједничке патроле са аустралијским специјалцима, наводи аустралијски лист.

То је наведено и у поверљивом извештају, где је цитирана изјава једног од аустралијских војника који је рекао „све лоше што смо ми радили, радили су и Американци и Британци, и то још горе“. Америчка војска процесуирала је неколико својих припадника због злочина у Авганистану, док су у Британији у току истраге.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала