Хара нови сој короне: Откривено одакле потиче и због чега се брзо шири

CC0 / Unsplash/Fusion Medical Animation / Нови коронавирус - илустрација
Нови коронавирус - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Сој корона вируса, који је потекао од шпанских пољопривредних радника, брзо се од лета проширио широм Европе, а сада чини већину нових случајева ковида 19 у неколико земаља. У Великој Британији, на пример, чини чак 80 одсто нових случајева заразе, пише „Фајненшел тајмс“.

Међународни тим научника, који се бави праћењем вируса путем његових генетских мутација, описао је необично ширење верзије корона вируса, назване 20А.ЕУ1, у истраживачком раду који ће бити објављен у четвртак.

Њихов рад сугерише да су људи који су се враћали с летовања у Шпанији одиграли кључну улогу у преношењу вируса широм Европе, постављајући питања да ли је други талас који управо погађа континент могао бити смањен детаљнијим прегледима туриста на аеродромима и другим саобраћајним чвориштима.

С обзиром на то да свака варијанта вируса има свој генетски потпис, може се пратити до места на којем је настала.

„Из ширења 20А.ЕУ1 чини се јасним да мере превенције ширења вируса често нису биле довољне да зауставе даљи пренос нових сојева вируса овог лета“, рекла је Емма Ходкрофт, генетичарка са Универзитета у Базелу и лидер студије која ће ускоро бити објављена, преноси Јутарњи лист.

Тимови научника у Швајцарској и Шпанији сада убрзано испитују понашање ове верзије вируса корона како би утврдили да ли је можда смртоноснија или заразнија од осталих сојева.

Др Ходкрофт ипак наглашава како „нема доказа да је брзо ширење ове верзије последица мутације која повећава пренос или утиче на клинички исход након заразе“. Додаје и да се 20А.ЕУ1 разликује од било које верзије корона вируса на коју је раније наишла.

„Нисам видела ниједну верзију с таквом динамиком све док у Европи нисам гледала геномске секвенце корона вируса“, истакла је др Ходкрофт.

Тимови посебно сарађују с виролошким лабораторијама како би утврдили носи ли 20А.ЕУ1 одређену мутацију у „шиљастом“ протеину који вирус користи за улазак у људске ћелије, што би могло променити његово понашање

Сви вируси развијају мутације - промене у свом генетском коду - које се могу груписати у нове верзије и сојеве. Идентификована је још једна мутација вируса корона, названа Д614Г, за коју се верује да вирус чини заразнијим.

Џозеф Фовер, генетски епидемиолог са Универзитета Јејл који није у овом истраживању, рекао је: „Потребно нам је више оваквих студија како бисмо пронашли мутације које су порасле до високе учесталости у популацији, а затим инжењерингом утврдити шири ли се вирус лакше“.

Нова верзија вируса, која има шест препознатљивих генетских мутација, појавила се међу пољопривредним радницима на североистоку Шпаније у јуну и брзо се проширила код локалног становништва, наводи се у студији.

Тања Стадлер, професорка рачунарске еволуције на ЕТХ у Цириху, која је део пројекта, рекла је да је анализа узорака вируса узетих из целе Европе последњих недеља показала да су изведени из те исте варијанте. 

Епидемија вируса корона  - Sputnik Србија
Помажу ли и колико маске код короне: Велико истраживање у Јапану

„Можемо видети да је вирус више пута увезен у неколико земаља, а многи од тих увоза проширили су се становништвом“, казала је Стадлер.

Истраживачи су закључили да је „ризично понашање“ туриста у Шпанији - попут игнорисања смерница за физичко удаљавање, што се „и даље догађа“, помогло ширењу новог соја вируса.

Истраживање је показало да је нова верзија вируса чинила више од осам од десет случајева у Великој Британији, готово једнако толико у Шпанији, 60 одсто у Ирској и до 40 одсто у Швајчарској и Француској, наводи „Фајненшел тајмс“.

Строга закључавања у пролеће помогла су да се почетни талас короне држи под контролом, с новим случајевима знатно смањеним током лета. Али вирус се последњих недеља брзо проширио Европом у што је присилило владе европскиих земаља да уведу нова болна ограничења на друштвене активности.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала