Борац за Србе до последњег даха: Његова мисија је вечна

© Sputnik / Небојша ПоповићМитрополит Амфилохије на Михољској превлаци
Митрополит Амфилохије на Михољској превлаци - Sputnik Србија
Пратите нас
Митрополит Амфилохије, световно Ристо Радовић (83), је човек који ће без сумње остати упамћен као неко ко је позвао и стао на чело масовних вишемесечних литија у Црној Гори против Закона о слободи вероисповести, а које су одредиле резултат августовских парламентарних избора и пад ДПС-а Мила Ђукановића након три деценије на власти.

Владика Амфилохије био је у хијерархији СПЦ други човек после патријарха Иринеја, а својим порукама и појавом деценијама никога није остављао равнодушним.

Био је поштован и вољен.

До последњег дана се борио за Митрополију и за Српску цркву у Црној Гори, за Косово и Метохију у саставу Србије, за очување српског идентитета и достојанство Срба и Црногороца православаца у Црној Гори.

Био је против распада Југославије и заговарао је уједињење српских територија.

Амфилохије припада оној групи православних свештеника који није признавао легитимност Црногорске православне цркве, али ни постојање Црногораца као нације, засебне од Срба.

Противио се, јавно, и самосталности Црне Горе и приступању те земље НАТО пакту, док је признање једнострано проглашене косовске независности од Подгорице назвао издајом.

Бистре памети и оштрог језика, митрполит, који је поседовао највише теолошко и филозофско образовање, није се повлачио пред ауторитетима.

Рођен је 7. јануара 1938. године у засеоку Бара Радовића, у Доњој Морачи код Колашина.

Дипломирао је на Богословском факултету у Београду, а пет година касније се замонашио и узео име Амфилохије (у преводу два вода војске).

Постдипломске студије је похађао у Берну и Риму, а докторску дисертацију је одбранио у Атини.

Од 1991. године је митрополит црногорско-приморско-скендеријско-брдски-зетски и егзарх пећког трона.

Говорио је руски, грчки, италијански, немачки и француски језик.

Имао је добре и интензивне контакте са актуелним папом Фрањом, а на Цетињу је угостио патријарха московског и целе Русије Кирила и свог друга и пријатеља са студија патрјарха васељенског.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала