Шта нас чека у петом годишњем добу?

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Да ли две први пут на српском објављене књиге Жака Превера „Дрвеће“ и „Пето годишње доба“ откривају новог песника, који гоњен слутњама, сумњама и преиспитивањима, у њима оставља потресно суочавање са светом око себе?

Колико је који је опевао Барбару, Сену и Париз, различит од оног песника чије смо стихове знали напамет и записивали их у споменарима – разговарамо са уредником из куће „Дерета” Зораном Богнаром.

Да ли је главна награда Нишких филмских сусрета „Цар Константин“ изненадила и њеног добитника, првог после Павла Вуисића који је тријумфовао а да није професионални глумац – за „Орбиту културе“ открива лауреат Владимир Гвојић.

Колико је велика тема филм и рат, колико има рукаваца и како заправо у себе асимилује и она остварења која нису експлицитно ратна – разговарамо са аутором књиге „Филм и рат“ Петром Јончићем.

Шта ће се све наћи од филмова на 16. Слободној зони, фестивалу који почиње 5. новембра, открива један од селектора Иван Бакрач.

Како костимограф види епоху лудих двадесетих, еру џеза, биоскопа и Великог Гетсбија, колико мода личи на друштво у ком се се ствара – за Орбиту објашњава Јелена Стокућа, костимограф представе „Велики Гетсби“ која чека своју обновљену премијеру на сцени театра Мадленијанум.

Наш гост је и легендарни сценограф Миодраг Мића Табачки, аутор преко 200 сценографија за неке од најбољих позоришних представа, чија је изложба цртежа недавно отворена у галерији „Хаос“, као и чланови бенда ЛП дуо.

Орбита културе Зоран Богнар, Владимир Гвојић, Петар Јончић, Иван Бакрач, Јелена Стокућа и Миодраг Табачки
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала