Владика Атанасије: Амфилохије је испунио своје дело, Христос ће бити поносан на њега

© Sputnik / Никола БижићЕпископ милешевски Атанасије
Епископ милешевски Атанасије  - Sputnik Србија
Пратите нас
Растужени смо, али нисмо обесхрабрени, јер митрополит Амфилохије показао је добар пример људског хришћанског живота, добар пример хришћанске борбе. То нас теши, јер он је човек божји, радујемо се за њега. Он је испунио свој живот као човек божји, каже поводом упокојења митрополита Амфилохија епископ милешевски г. Атанасије Ракита.
Матија Бећковић - Sputnik Србија
Позвао га Бог у исте дане кад и светог Петра! Прва порука Матије Бећковића после тужне вести /видео/

Епископ Ракита је, како каже, о митрополиту Амфилохију говорио и пре неколико дана у Пљевљима на дан прослављања свете Петке из његове перспективе.

„То значи речима Христовим, којима је Христос описао оних пет мудрих  девојака које су своје животе гледале само као шансу да себе припреме своме женику, то јест Господу, да свој живот украсе врлинама, да освете своју душу, да запаљеним светиљкама сачекају долазак свог вољеног Господа и да се тако украшене и осветљене представе њему, да их он препозна и да буде поносан њима“, каже епископ Атанасије Ракита. 

Управо се тако за вечно стајање пред Господом припремио и високопреосвећени митрополит Амфилохије, додаје он.

„Испунио је своје животно дело. Своје је време испунио грандиозним делима, а себе украсио. И тако украшен приказао се Христу и сигурно ће Христос бити поносан на њега када га буде представљао Оцу своме небеском“, каже епископ Атанасије. 

Из те перспективе митрополитовог живота треба, према мишљењу нашег саговорника, посматрати митрополита Амфилохија.

„Ми који волимо високопреосвећеног митрополита Амфилохија и које нас он и даље предводи, на чији пример гледамо, осећамо бол зато што смо много изгубили његовим одласком. Осећамо да је било потребно да услиши наше вапаје да се још више задржи са нама и да нас и физички предводи. Дакле, из тих стратешких разлога цркве потребно је било да остане још са нама. Али, надоместићемо то што смо изгубили гледајући у његов пример и гледајући у оно што је остварио“, каже епископ Атанасије. 

Дан у који ће се упокојити, као да је сам одабрао, додаје Ракита.

„Свети Петар Цетињски се слави сутра, па свети апостол Лука и други апостоли. Да човек завиди тим великим угодницима Божјим, да су у стању да за себе све најлепше одаберу, па, ето, и најлепше време, и најлепше друштво. Покој души високопреосвећеном митрополиту Амфилохију и нека се моли за нас“, закључује епископ милешевски Атанасије Ракита.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала