За неношење маске могућа и затворска казна од пет дана

© REUTERS / MARKO DJURICAВирус корона у Србији
Вирус корона у Србији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Измене Закона о заштити становништва од заразних болести и Закона о прекршајима којима ће се ефикасније и строже кажњавати свако непридржавање противепидемиолошких мера наћи ће се у Скупштини Србије најкасније за две недеље.

На тај начин направиће се правни оквир који ће омогућити редовним полицајцима да кажњавају неношење маске на месту прекршаја, комуналним милицајцима и инспекторима даће уз то и овлашћења санитарних инспектора, а наплата казни због, рецимо, неношења маске изрицаће се одмах, као што то функционише код на пример непрописног паркирања, преноси "Блиц".

Протести против корона мера у Прагу - Sputnik Србија
Почела светска револуција против маски и корона мера /видео/

То значи да ће убудуће моћи да санкционишу свако непридржавање противепидемиолошких мера од непоштовања физичке дистанце преко неношења заштитне опреме до недостатка дезинфекционих средстава и сличног у кафићима, ресторанима, клубовима...

Тако ће се коначно створити могућност да се ригорозно спроводе мере Кризног штаба јер све до сада је личило на „зачарани круг“ у коме су те одлуке, примера ради, у Београду могли у потпуности да примене само четири републичка санитарна инспектора.

А само републички санитарни инспектори према постојећим прописима имају овлашћења да кажњавају свако непридржавање противепидемиолошких мера, а то подразумева и затварање ноћних клубова као легла заразе.

Изменама оба закона мандатну казну од 5.000 динара за неношење маске моћи ће да изричу и редовни полицајци и то на месту прекршаја. Дакле, онај кога полицајац затекне без маске у затвореном простору и напише му казну, имаће могућност да одмах или у року од осам дана плати упола мање (2.500 динара) или поднесе захтев за судско одлучивање у том року.

Законом су већ предвиђене више казне за правна и одговорна лица која не обезбеде услове у свом објекту, попут размака између столова у угоститељским објектима, непостојања корона редара и оне се такође не мењају.

У Закону ће такође бити прецизиран појам кућног карантина.

Казне могу бити и затворске

Србија у доба короне - Sputnik Србија
Мења се закон: Казне на лицу места за неношење маске

Ако особа не плати казну у року од осам дана или не поднесе захтев за судско одлучивање у суд стиже коначан налог на извршење. Такав налог извршава се тако што се кажњеном обустави део зараде преко послодавца, блокира рачун до наплате казне или се изречена новчана казна мења за рад у јавном интересу (осам сати рада у јавном интересу за 1.000 динара) или казну затвора по принципу један дан затвора једнак казни од 1.000 динара.

Изменама Закона о заштити становништва од заразних болести још шира овлашћења добиће комунални милицајци и комунални инспектори. Убудуће ће имати практично иста овлашћења која тренутно имају републички санитарни инспектори.

До сада су комунални милицајци и комунални инспектори могли да пишу казне само због непоштовања радног времена и то на основу Закона о угоститељству. А сада ће моћи да кажњавају правна лица и због кршења противепидемиолошких мера што значи да ће због тога моћи и да, у крајњем, затварају кафиће, ресторане, клубове…

Казне за непоштовање противепидемиолошких мера

50.000 - 150.000 динара за физичко лице

50.000 - 500.000 динара за правно лице

50.000 -150.000 динара за овлашћено лице у правном лицу

50.000 -150.000 динара за предузетнике

5.000 динара је казна за неношење маске односно 2.500 динара у року од осам дана

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала