Протест опозиције у Тбилисију: Незадовољни резултатима парламентарних избора,траже понављање /видео/

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротести испред грузијског парламента у Тбилисију
Протести испред грузијског парламента у Тбилисију - Sputnik Србија
Пратите нас
Присталице опозиционих странака започеле су протест испред зграде парламента на авенији Руставели у Тбилисију, преноси дописник Спутњика.
„Једноставно су нам пљунули у лице. Режим Иванишвилија, који је на челу владајуће партије Грузијски сан, мора бити укинут. Избори нису били важећи, још једном изјављујемо да не признајемо резултате тих избора и захтевамо одржавање нових парламентарних избора, ванредних избора“, рекао је један од активиста.

Обустављен је аутомобилски саобраћај на авенији Руставели.

​Подсетимо, у Грузији су у суботу одржани парламентарни избори. Према подацима Централне изборне комисије са 97 одсто бирачких места, владајућа странка Грузијски сан, коју је основао и на чијем је челу бизнисмен Бидзина Иванишвили, освојила је нешто више од 48 одсто гласова. То ће јој омогућити да формира већину у парламенту.

У парламент ће ући укупно седам странака и два политичка блока који су прешли цензус од један одсто гласова.

Опозиција изборе сматра нелегитимним. Председница Грузије Саломе Зурабишвили, коју је на председничким изборима подржао Грузијски сан, назвала је гласање мирним, демократским и праведним.

Биро за демократске институције и права ОЕБС-а саопштио је да су избори одржани у складу са основним правима изражавања, али је скренуо пажњу на бројне нијансе, као на пример на приметну административну „доминацију владајуће странке“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала