Да ли се Америка враћа агресивној ратној политици

© REUTERS / Omar SobhaniЏо Бајден
Џо Бајден - Sputnik Србија
Пратите нас
Постоје добре шансе да се САД врате политици ратова под вођством Џоа Бајдена, што ће онемогућити побољшање односа са ЕУ, упозорава бивши потпредседник ОЕБС-а Вили Вимер.

Главни разлог зашто су Американци пре четири године гласали за Доналда Трампа био је тај што су се уморили од сталних ратова које је водила њихова земља, као и због економске кризе у САД, рекао је Вимер за РТ.

Трамп је одржао обећање и није започео нове стране сукобе, али то би се могло променити ако је члан Демократске странке у Белој кући, каже Вимер.

Џо Бајден је представник Демократске странке која је деведесетих прегазила Повељу УН, наводи Вимер.

Немачки политички ветеран подсетио је да се НАТО бомбардовање Југославије одиграло под вођством САД-а којом је руководио демократски председник Бил Кинтон 1999.

Такође је истакао да је „у кабинету Барака Обаме Бајден био потпредседник и био је апсолутно сагласан са ратовима које је Обама водио и на Блиском Истоку, зато постоје велике шансе да Џо Бајден настави истим курсем који је Демократска странка заступала деведесетих година и под вођством Обаме.

„А повратак у политику која је вођена пре 2016. године значи повратак у рат“, тврди Вимер.

Бајденова администрација ће се тешко уклопити у политику коју је водио Трамп.

Односи између Вашингтона и Брисела погоршали су се под Трампом због захтева да државе ЕУ дају веће новчане доприносе НАТО-у, као и због политичког и економског притиска на Алијансу да престане да се бави Русијом и Кином.

Наде да ће се ствари побољшати под Бајденом биће узалудне, "све док се САД и НАТО не врате Повељи УН-а", рекао је Вимер, који је такође био и на позицији државног секретара немачког министарства одбране.

Међутим, истакао је да остаје отворено питање да ли ће тренутна америчка економија, која је тешко погођена корона вирусом омогућити Бајдену да се врати агресивној политици коју су демократе водиле.

За разлику од немачке канцеларке Ангеле Меркел, која је већ честитала Бајдену на победи на америчким председничким изборима, Вимер сматра да би „требали бити врло, врло опрезни са честиткама“.

Већина европских и светских лидера честитали су  Бајдену победу, након што су га водећи амерички медији на основу пројекција прогласили победником америчких избора.

Демократски кандидат се прогласио победником након што је неколико главних телевизијских мрежа прогнозирало да је на путу да преузме више од 270 изборних гласова потребних за победу.

„Сасвим је необично  да резултат избора објављује новинска агенција или тв станица. Пракса у у свим земљама које припадају ОЕБС-у је изборне резултате објављују изборни одбори. А то се још увек није десило у Америци “, закључује Вимер описујући догађаје у вези са америчким изборима као„ невероватне“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала