Филм Андреја Кончаловског руски кандидат за Оскара

© Sputnik / Евгения Новоженина / Уђи у базу фотографијаРежисер Андреј Кончаловски
Режисер Андреј Кончаловски - Sputnik Србија
Пратите нас
Филм Андреја Кончаловског „Драги другови!“ ("Дорогие товарищи!") руски је кандидат за награду „Оскар“, рекао је председник Руског оскаровског комитета Владимир Мењшов.

Светска премијера новог филма Андреја Кончаловског била је на Венецијанском фестивалу, на којем је редитељ добио специјалну награду жирија. Драма снимљена у црно-белом формату добила је, такође, награду за најбољу режију на Чикашком филмском фестивалу.

Филмом „Драги другови!“ Андреј Кончаловски наставља своје путовање кроз историју. Након бављења холокаустом у филму „Рај“ и добом ренесансе, виђеном кроз живот Микеланђела, у филму „Грех“, редитељ се враћа у Русију, односно у Совјетски Савез и трагичним догађајима у граду Новочеркаску.

Радња филма заснована је на истинитим догађајима из 1962. године и прати причу о томе како су се мирни протести радника окончали изласком војске на улице и крвавим обрачуном са штрајкачима.

У главној градској фабрици људи су се побунили против повећања цена производа и затражили да им се повећају плате. Када су се штрајку прикључили радници из других предузећа, владина комисија је одлучила да у град уведе војску и у року од неколико сати миран протест претворио се у трагедију. Читав догађај био је заташкан.

Андреј Кончаловски - Sputnik Србија
Андреј Кончаловски: Да ли долази крај наше људске цивилизације

Главна јунакиња филма је чланица партијског комитета Људмила, која се противи штрајку, искрено верујући у то да учествује у изградњи комунистичког. Међутим, када јој у немирима на тргу нестане кћерка, њена визија о стабилном комунистичком свету моментално се руши. Главну улогу у филму тумачи Јулија Висоцка.

Кончаловски је одлучио да филм сними у црно-белом формату, како би нагласио да је оно што се догодило одавно сахрањено у архивама. „Драги другови!“ подсећа на путовање по уџбенику историје, у којем црна слова на белом папиру добијају нову димензију и људску форму.

Филм „Драги другови!“ у руским биоскопима се приказује од 12. новембра.

Андреј Кончаловски је вишеструки лауреат венецијанске „Мостре“: награду „Сребрни лав“ добио је за филмове „Беле ноћи поштара Алексеја Трјапицина“ (2014) и „Рај“, а главна фестивалска награда припала му је за филм „Кућа лудака“ (2002).

Руски филмови су три пута награђени Оскаром. Реч је о филмовима „Рат и мир“ Сергеја Бондарчука (1968), „Москва сузама не верује“ Владимира Мењшова (1981) и „Варљиво сунце“ Никите Михалкова (1994).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала