Небензја: Извештај ОЗХО о наводном хемијском нападу у Думи ─ фалсификат

© AP Photo / Peter DejongОЗХО
ОЗХО - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасадор Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да је извештај ОЗХО који је објављен 2019. године фалсификат. У извештају се наводи да је против цивила у сиријском граду Дума у априлу 2018. године коришћен хлор.
„То је фалсификат од почетка до краја. Пажљиво сам све проучио. Донели су 40 лешева испред зграде у Думи, где су пронашли боце са хлором. Нагомилали су ове несрећне, већ мртве људе, по степеништу", рекао је Небензја у интервјуу за Спутњик.

Он је приметио да се, према изјавама ауторитативних западних стручњака, укључујући бивше војне експерте, трагови утицаја хлора на људе разликују од оних уочених на телима у Думи.

„Слушајте, хлор не утиче на људе тако. Хлор је отровна супстанца, али хлор не може да делује на исти начин као што то чине бојни отрови као што су сарин или 'Новичок', када човек умире у страшним грчевима и мукама, што су јасни знаци хемијског отрова“, објаснио је Небензја.
Заменик министра спољних послова Русије Михаил Богданов - Sputnik Србија
Русија преговара о гаранцијама безбедности за експерте ОЗХО у Сирији

„У случају употребе хлора само треба изаћи напоље, удахнути свеж ваздух. Ових 40 људи који су били на улазу нису могли одмах да се угуше од хлора, то се не дешава тако“, истакао је.

Према његовим речима, модрице на телима и величина зеница указују да ово не може бити смрт изазвана хлором. „Умрли су из потпуно различитих разлога. Ово је фалсификат, што потврђују и експерти ОЗХО који су били у Думи", нагласио је Небензја.

Подсетио је на причу са бившим инспектором ОЗХО-а Јаном Хендерсоном, који се није сложио са званичном верзијом инцидента у сиријској Думи и који је касније „оптужен да са тим уопште нема никакве везе, да је био нека врста испомоћи ОЗХО, никада није нигде путовао и ни у шта није био умешан“. „Ово је такође све оповргнуто“, рекао је амбасадор Русије у УН.

ОЗХО је 1. марта 2019. године објавио извештај о истрази инцидента у граду Думи у Источној Гути, који се догодио 7. априла 2018. године, у којем се наводи да је у нападу коришћена „токсична хемикалија, вероватно хлор“. У документу се наводи да су боце са хлором бачене из ваздуха и то је омогућило неким западним земљама да за напад окриве сиријску авијацију.

Касније је објављен документ са оценом експерта ОЗХО-а Јана Хендерсона у којем се наводи да „запажања извршена на две локације, заједно са накнадним анализама, сугеришу да су, највероватније, боце стављене, а не бачене из ваздуха“.

Припадници белих шлемова у Сирији - Sputnik Србија
Фијаско „Белих шлемова“: Лондон и Вашингтон повлаче пропагандну пешадију

У документу се напомиње да је тим стручњака предвођен Хендерсоном спровео низ тестова који симулирају ситуацију. Стручњаци су закључили да се у једном од случајева хемијског напада трагови наводног удара контејнера у којем се наводно налазила отровна супстанца нису поклапали са оштећењима бетона на месту догађаја.
Анализа другог места, где је на кревету у једној од просторија пронађена боца са гасом, показала је да је вентил остао нетакнут, што је немогуће приликом проласка кроз плафон.

Запад је раније оптужио Дамаск за хемијски напад на сиријски град Дума у ​​Источној Гути и запретио војним ударима. Као доказ хемијског напада, организација „Бели шлемови“ користила је снимке на којима се виде становници Думе, укључујући децу, које лекари наводно покушавају да спасу од дејства токсичних супстанци.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је сврха приче о употреби токсичних супстанци у сиријској војсци да штити терористе и оправдава могуће нападе споља. У исто време, Генералштаб Оружаних снага Русије саопштио је о провокацији коју су милитанти припремили у Источној Гути уз инсценирану употребу хемијског оружја.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала