Крај за дизелаше и бензинце до 2030: Британци уводе забрану

© AFP 2023 / Tolga AkmenЕлектрични аутомобили
Електрични аутомобили - Sputnik Србија
Пратите нас
Британски премијер Борис Џонсон планира да следеће недеље објави забрану продаје нових аутомобила на бензински и дизел погон од 2030. године.

То је пет година раније него што је првобитно планирано, пише Фајнаншел тајмс (ФТ), преноси Танјуг.

Британија је иницијално планирала да забрани продају нових бензинаца и дизелаша од 2040. године, у оквиру напора за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште, а у фебруару је Џонсон тај рок померио на 2035. годину, подсећа ФТ, а преноси Ројтерс.

Девојка аутомобил - Sputnik Србија
Аутомобили 100.000 возача у Србији неће проћи технички преглед

Лист наводи, позивајући се на неименоване изворе из ауто-индустрије и владе, да премијер сада намерава да, у говору о еколошкој политици који треба да одржи следеће недеље, тај рок поново помери на 2030. годину.

Портпаролка у Даунинг Стриту одбила је да коментарише извештаје медија или садржај предстојећег Џонсоновог говора.

ФТ је навео да се не очекује да ће се нови рок односити на хибридне аутомобиле који имају мешовит погон - електрични и на фосилна горива - те да би они могли и даље да се продају до 2035. године.

Подаци из аутомобилске индустрије показују да су возила на бензински и дизел погон ове године имали удео од 73,6 посто у укупној продаји нових аутомобила, док су потпуно електрична возила, која су обично скупља, чинила само 5,5 процената продаје. Остатак продаје су чинила хибридна возила различитих типова.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала