Курти о Специјалном суду: Морамо се ујединити против Србије

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти оценио је поводом хапшења бивших лидера ОВК по оптужници Специјалног суда у Хагу да Косово плаћа цену политичких грешака, преноси Економија онлајн.

„Тај суд је посебан, цену политичких грешака сада плаћамо. Суд, који је наметнут држави са 82 гласа, прихваћен је и постао је саставни део Косова. Суд је неправедан и једностран“, рекао је Курти на конференцији за медије.

Говорећи о оптужницама против лидера ОВК, рекао је да постоје два елемента, преноси Танјуг писање портала Косово онлајн.

„Тужилаштво греши када тврди да је унутар ОВК постојала злочиначка група. Није било паралелне криминалне структуре, тврдње о удруженом злочиначком подухвату унутар ОВК нису тачне“, рекао је Курти.

Према његовим речима, у Хагу нису оптужени само појединци и влада треба да им помогне у одбрани.

„Свако има своје адвокате, али такође им је потребна заштита државе. Влада би требало да се ангажује у њиховој одбрани. У овом тренутку Косово нема владу која то може учинити. Ово је само мањинска влада“, рекао је Курти.

Истакао је да јединства не може бити без легимитета и да изборе треба одржати што пре. Нагласио је да није било састанака у вези са питањем председничких избора.

Самоопредељење има посланичку групу од 31 посланика, што је недовољно да изгласају нове изборе свргавањем ове владе, рекао је Курти, преноси Коха.

„Морамо се ујединити за ослободилачки рат, али и против Србије. Стога позивам премијера Албаније да, како је одобрила Скупштина Косова, резолуцију донесе и Албанија“, додао је Курти.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала