Швајцарска банка објашњава: У чему је разлика између „Спутњик V“ и њених западних пандана

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина „Спутњик V“
Руска вакцина „Спутњик V“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Употреба два вектора аденовируса човека при развоју руске вакцине против вируса корона „Спутњик V“ омогућава превазилажење потенцијалних проблема који могу да буду повезани са присуством имунитета на те векторе, што повећава ефикасност вакцине, наведено је у аналитичком извештају швајцарске банке „Кредит Свис“.

Извештај је објављен након разговора представника центра „Гамалеја“, Руског фонда за директне инвестиције (РФПИ) и тима аналитичара једног од највећих швајцарских финансијских конгломерата о трећој фази клиничког тестирања вакцине.

„Охрабрени смо отвореном расправом о коришћењу људских вирусних технологија. Према нашем мишљењу, 92 одсто ефикасности вакцине је позитиван фактор у односу на пројекције о вакцини компаније 'Астра зенека', чији се подаци очекују можда почетком децембра. Међутим, морамо да нагласимо да 'Астра зенека' користи аденовирусни вектор шимпанзе, док 'Спутњик V' користи две различите врсте аденовирусних вектора човека“, наведено је у извештају, у који је Спутњик имао увид.

Аналитичари „Кредит Свиса“ истичу да је приступ центра „Гамалеја“ развоју вакцине „Спутњик V“ сличан приступу који компаније „Ј&Ј“ и „Кан Сино“ користе за развој својих вакцина - у свим случајевима компаније користе аденовирусне векторе.

Производња прве вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Песков указао на разлике између британске и руске вакцине против короне

„Али главна разлика вакцине 'Спутњик V' је у томе што се за прву (рАд5) и другу (рАд26) дозу вакцине користе два различита аденовирусна вектора. По свему судећи, то омогућава превазилажење проблема повезаних са могућим присуством већ постојећег имунитета на ове векторе човека“, наглашавају аналитичари.

У извештају је такође поменуто да је током преговора покренуто питање могућег кратког рока трајања вакцине, која је упоређена са вакцинама против грипа, где се такође користе аденовирусни вектори и чији ефекат не траје дуже од три до шест месеци.

„Али, према мишљењу учесника у дискусије, након прве инјекције ефекат вакцинације је 10 пута већи, након друге - два пута“, напомињу аутори извештаја.

Предност „сувог“ облика руске вакцине

Истовремено, аналитичари швајцарске банке сматрају да би постојање лиофилизованог облика руске вакцине против короне „Спутњик V“ могло буде предност приликом дистрибуације вакцина на тешко доступна места, иако производња таквог облика захтева више времена и ресурса него производња вакцина које треба чувати на ниским температурама.

Како је наведено, вакцина у облику праха не захтева посебне услове складиштења током транспорта.

„Вакцина може да се чува у лиофилизованом облику (односно у виду сувог, лагано замрзнутог праха), што би могла да буде предност при њеној дистрибуцији и испоруци у забачена подручја. То би могло да помогне у превазилажењу проблема са којима се суочавају друге вакцине, којима је потребно складиштење на хладном месту и транспорт“, наведено је у извештају.

Додаје се да подаци објављени у часопису „Лансет“ указују да је ефикасност замрзнуте вакцине (чуване на температурама од 18 до 20 степени испод нуле) по имуногености упоредива са вакцином у лиофилизованом облику (чуваном на температурама између два до осам степени).

„Са своје стране, нагласићемо да ће се обими производње током пандемије више нагињати ка замрзнутим вакцинама, јер производња лиофилизованог облика траје дуже и одузима више ресурса“, наведено је у извештају.

Вакцина „Спутњик V“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Тренутно су у току пострегистрациона испитивања вакцине у којима учествује 40 хиљада добровољаца. Клиничка испитивања такође се изводе у Белорусији, УАЕ, Индији и Бразилу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала