Киша је на Земљи једном падала милион година без престанка и довела до нестанка многих врста

CC0 / Pixabay/Basil Smith / Жаба на киши
Жаба на киши - Sputnik Србија
Пратите нас
Киша је на Земљи падала милион година без престанка у периоду познатом као карнијан, пре 230 милиона година. Тај дугорочни кишни период довео је до нестанка многих врста и „отворио врата“ за појаву диносауруса.

Време у ком је киша падала милион година данас је научницима познато као карнијанска плувијална епизода, која је била климатска прекретница од претходне сушне епохе у тријасу.

Према последњим истраживањима, управо је ова дугорочна киша заправо била до сада непознати период изумирања због вулканских ерупција и климатских промена, преноси „Лајвсајенс“.

Специјални резерват природе Засавица - Sputnik Србија
У Србији пронађени ракови старији од диносауруса: Живи фосили у мочварама Засавице

У том периоду нестала је трећина врста које су живеле у морима, уз такође велики број изумрлих животиња и биљака на копну.

Милионска киша „очистила“ је простор за појављивање врста као што су диносауруси, али и неких које и даље постоје, закључују научници.

„После дуготрајног кишног периода, уследила је ерупција нових врста. Бројне групе врста које данас имају централну улогу у екосистему, појавиле су се тада“, каже Јакопо дел Корсо, професор геологије на Универзитету у Вухану.

Према њиховим проценама, тада су се у океанима појавили планктони, корални гребени, а на земљи жабе, гуштери, крокодили, корњаче...

Аутори студије о овом периоду верују да је кишу која је трајала милион година изазвало поље лаве познато као Врангелија које је покривало хиљаде километара у данашњој Канади.

Снажне ерупције, како тврде, послале су у атмосферу око 5.000 гигатона угљеника, што је неколико хиљада пута више него што се сада емитује у атмосферу током једне године.

Тако велика количина гасова изазвала је екстремне климатске промене. Клима је постала знатно влажнија, кише су постале уобичајене, а океани су постали киселији, што је довело до истребљења бројних врста.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала