Руски физичари решили један од проблема Великог хадронског сударача

CC BY-SA 2.0 / Flickr / DJANDYW.COM / Велики хадронски сударач
Велики хадронски сударач  - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници са руског Националног истраживачког нуклеарног универзитета „МИФИ“ развијају јединствени детектор за Велики хадронски сударач. Према наводима аутора рада, нови уређај ће први пут омогућити проучавање честица, чије је формирање и даље „слепа мрља“ експерименталне физике, саопштила прес служба универзитета.

Један од главних задатака експерименталне физике данас је проучавање честица које снажно интерагују, хадрона, добијених у акцелераторима сударањем протона. Након судара, хадрони се крећу под малим угловима у правцу протона што, према речима научника, отежава њихово проучавање. За сада не постоје уређаји за детекцију различитих врста честица са таквим путањама.  

Како би добили информације о врсти ових честица, научници им на пут стављају специјалне уређаје ─ „радијаторе“. У области „радијатора“ ствара се такозвано прелазно зрачење ─ електромагнетни ефекат изазван преласком наелектрисане честице из једне средине у другу. Његова анализа је кључна у изоловању и проучавању различитих врста хадрона.

Научници овог Универзитета су први пут у свету успели да пронађу низ теоријских и инжењерских решења која омогућавају стварање детектора прелазног зрачења на бази високогранулaрних полупроводника. Експериментални део истраживања изведен је на СПС детектору Великог хадронског сударача.

„Област од неколико степени у правцу протона који се сударају, у којој би било могуће пратити стварање различитих врста хадрона, још увек је у великој мери ‘слепа мрља‘ за истраживање у сударачу. Рад у овој области омогућиће да се дубље проникне у структуру протона, проуче честице у њему и њихова међусобна повезаност. Осим тога, само разумевањем овог проблема могуће је решити парадокс физике космичких честица, који још увек нема адекватно објашњење ─ промену спектра честица при високим енергијама до 10^17 еВ“, објаснио је виши научни сарадник на катедри за физику елементарних честица Националног истраживачког нуклеарног универзитета Петар Тетерин.

Стручњаци Универзитета први пут су проучавали спектрално-угаоне расподеле прелазног зрачења, као и аналитичке изразе за његове угаоне расподеле. То омогућава стварање детектора новог типа за идентификацију честица.  

Космос - Sputnik Србија
Научници откривају тајну космичких зрака ултрависоке енергије

„Извели смо велике експерименталне и теоријске радове како бисмо пронашли нове ефекте и технике. На основу прорачуна реалних модела детектора прелазног зрачења, показали смо могућност одређивања хадронских спектара са процентуалном тачношћу ─ ово је откриће које би требало да има централну улогу у експериментима који се планирају на сударачу“, рекао је Тетерин.

Научници наводе да се испоставило да интерференцијски ефекти у вишеслојним „радијаторима“ мењају главни угао под којим се генерише прелазно зрачење, а његова зависност од масе честица може се у великој мери разликовати од општеприхваћеног закона.

Осим тога, у оквиру истраживања научници су развили нове „радијаторе“ и прототипове детектора различитог типа, укључујући полупроводничке детекторе високе резолуције.

Научници у будуће планирају да направе, заједно са Заједничким институтом за нуклеарна истраживања у Дубни и једном од ЦЕРН-ових сарадника, „Медипикс“, висококвалитетни детектор прелазног зрачења са способношћу прецизног праћења честица за експерименте у физици високих енергија и космичких зрака.

Овај рад одржава се уз подршку Руског научног фонда.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала