Третјаковка против пандемије: Руски авангардисти онлајн на дар публици

© Sputnik / Александр Лыскин / Уђи у базу фотографијаТретјаковска галерија
Третјаковска галерија - Sputnik Србија
Пратите нас
Третјаковска галерија у Москви припрема за крај године читав низ онлајн пројеката којима ће обрадовати публику. Једна од изложби коју ће заинтересовани моћи да погледају на интернет страници Третјаковке, јесте и изложба руског авангардног сликара Роберта Фалка.

Московски музеји су због пандемије поново затворени од 16. новембра ове до 15. јануара следеће године, због чега је Третјаковка морала да одложи неколико изложби најављених за последња два месеца у 2020. години.

„Врата Третјаковске галерије биће затворена за посетиоце, али ће се унутра интензивно радити на изложбама које су биле планиране за новембар и децембар и које ћемо наставити да монтирамо. Припремамо онлајн-екскурзије како бисмо крајем децембра публици подарили читав низ изложби и наставили комуникацију с њом. То ће, пре свега, бити дугоочекивана изложба Роберта Фалка, чије је отварање било планирано за 22. децембар. Потрудићемо се да управо тих дана на сајт поставимо велики онлајн обилазак изложбе“, рекла је генерална директорка Третјаковске галерије Зељфира Трегулова за канал „Русија 24“.

Фотографије са изложбе Руске авангарде у Београду - Sputnik Србија
Црни квадрат — претеча рокенрола

Трегулова је додала да је за децембар била планирана и изложба „Лабораторија будућности. Руска кинетичка уметност“, али да ће пројекат бити приказан у онлајн формату крајем децембра.

У Третјаковки ће се наставити образовни програми, рестаурација дела и технолошка истраживања колекција. Биће настављен и онлајн програм „Историја једног ремек-дела“, у оквиру којег ће бити представљена ремек-дела руске авангарде.

Трегулова је подсетила да је 11. новембра у Новој Третјаковки, након ремонта, отворена стална поставка која обухвата ремек-дела уметности 20. века, као што су две верзије „Црног квадрата“ Казимира Маљевича, „Купање црвеног коња“ Кузме Воткина, „Изнад града“ Марка Шагала, као и дела Наталије Гончарове, Михаила Ларионова, Василија Кандинског, Александра Родченка и других уметника.

„Тек што смо отворили сталну поставку авангарде на Кримском Валу и веома смо се радовали томе што ће нам у те сале доћи бројни посетиоци. Протеклог викенда имали смо рекордну посету сталној поставци без великих изложби-блокбастера, које се обично организују у том здању“, напоменула је Трегулова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала