УН: Усвојена антируска Резолуција о Криму; Русија: То су лажи

CC0 / Pixabay / Седиште Уједињених нација у Њујорку
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Комитет Генералне скупштине УН за социјална и хуманитарна питања усвојио је украјинску резолуцију у којој се осуђује „кршење људских права“ на Криму од стране Русије. Заменик руског амбасадора при УН Генадиј Кузмин каже да се ради о инсинуацијама украјинске делегације.

Коаутори резолуције су Грузија, Немачка, САД, Велика Британија, Француска, Летонија, Литванија, Естонија и друге земље.

Резолуцију су подржале 63 земље, 85 је било уздржано, а 22 земље су биле против.

У Резолуцији се осуђује „анексија и привремена окупација“ Крима од стране Русије, а мисли се на наводно наметање руског држављанства, спровођење „незаконитих изборних кампања и гласања, измене демографског састава становништва Крима и гушење националног идентитета“.

Како тврде аутори Резолуције, Москва се наводно бави дискриминацијом становника полуострва, укључујући кримске Татаре, као и Украјинце и припаднике других етничких и верских група.

У Резолуцији се још наводи да је незаконито успостављање руске јурисдикције и администрације на Криму и од Москве се тражи да испуни међународно-правне обавезе када је реч о поштовању закона који су били на снази на Криму „пре окупације“.

Заменик руског амбасадора у УН Генадиј Кузмин окарактерисао је ове оптужбе о кршењу људских права као фантастичне инсинуације украјинске делегације.

„Могу то да поновим и на чистом украјинском – Це брехња (То је лаж)“, рекао је Кузмин.

Он је подсетио да је становништво Крима искористило право на самоопредељење, које предвиђа Повеља УН, и то кроз слободно, мирно гласање у складу са свим међународним стандардима.

„Било какве дискусије на тему присаједињења полуострва Русији су бесмислене. Република Крим и град Севастопољ су у потпуности интегрисан у политички, правни и економски систем Русије“, навео је он.

У контексту кршења људских права руски представник је подсетио да је Украјина у зиму 2015. године обуставила снабдевање електричном струјом за 575 насеља на Криму, где је живела практично половина становништва полуострва а од 2014. онемогућава снабдевање водом из Северног кримског канала одакле се обезбеђује 85 одсто воде за Крим.

Русија, с друге стране, истакао је он гарантује поштовање људских права на читавој својој територији, укључујући Крим.

Уједињење Крима и Русије

Крим се ујединио с Русијом после одржаног референдума у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина гласача Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији.

Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено”.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала