Амерички генерал позива да се распореди хиперсонично оружје у Пацифику

© Фото : Master Sgt. Michael Jackson / U.S. Air ForceАмерички војни авион Ф-35А "Лајтнинг II"
Амерички војни авион Ф-35А Лајтнинг II  - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе планирају да распореде хиперсонично оружје у Азијско-пацифичком региону и зони Индијског океана, рекао је током видео-конференције за новинаре командант америчког Ратног ваздухопловства у регионима Тихог и Индијског океана, генерал Кенет Вилсбек.

„Вероватно сте чули за хиперсонично оружје. Оно ме јако занима. Желим да га имам. То оружје се креће таквом брзином, прелази тако велику удаљеност да је изузетно тешко одбранити се од њега. То значи да можете држати мете на нишану, уз минимално време лета", објаснио је Вилсбек.

Он је подсетио да америчке оружане снаге развијају неколико програма за стварање хиперсоничног оружја.

„И већ у својим плановима за набавку имамо и ово наоружање. Сачекаћу да видим како ће ићи испитивања оружја. Прерано је рећи које ће конкретно оружје испунити моје захтеве. Не би било паметно одабрати оружје док оно не буде спремно", рекао је Вилсбек.

Лансирање крстареће ракете томахавк са америчког разарача Бери - Sputnik Србија
Агресивни планови миришу на пусте снове: Какве проблеме САД имају са новим оружјем против Русије?

Он је појаснио да још није одлучио који хиперсонични системи ће бити потребни у војним операцијама које су му поверене.

Додатне количине авиона Ф-35

Вилсбек је рекао да Пентагон још није одлучио да ли ће се у азијско-пацифичком региону отворити додатне базе за ловаце-бомбардере пете генерације Ф-35 америчких Ваздухопловних снага.

„Тренутно, једино место где америчко Ратно ваздухопловство има Ф-35 је база Ајелсон на Аљасци. Нисмо одлучили да ли ћемо направити још једну базу за Ф-35 и где ћемо је направити“, рекао је амерички генерал.

Лансирање ракете Фалкон 9 са војне базе Ванденберг у Калифорнији - Sputnik Србија
Америка спремна да распореди хиперсонично оружје у Европи

Ф-35 су у служби бројних америчких савезника у региону, као што је Аустралија, Кореја и Јапан.

Генерал је појаснио да се наставља куповина ових авиона за америчко Ратно ваздухопловство. Он није искључио да ће у будућности можда бити донета одлука о њиховом распоређивању у Азијско-пацифичком региону, а не само на Аљасци.

„Као што знате, и даље набављамо додатне ловце Ф-35. Секретарка ратног ваздухопловства САД Барбара Барет нас није обавестила о томе где ће бити додатне базе Ф-35 на Тихом океану и да ли ће их уопште бити", рекао је Вилсбек.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала