Милош Биковић: „Тикве“ играмо за цео свет, од Владивостока до Лос Анђелеса

© Фото : Драгана УдовичићМилош Биковић као Љуба Врапче
Милош Биковић као Љуба Врапче - Sputnik Србија
Пратите нас
Дешавало се да људи из Русије промене два лета да би дошли у Београд и гледали представу „Кад су цветале тикве“. То је једна од оних представа уз коју сам се глумачки формирао и уз коју још увек растем, каже за Спутњик глумац Милош Биковић.

Представа „Када су цветале тикве“, према истоименом роману Драгослава Михаиловића, у режији Бобана Скерлића на репертоару је Београдског драмског позоришта од 2014. године и даље се игра „на карту више“. Директан онлајн пренос њеног извођења заказан је за 24. децембар у 18 сати, када ће публика широм света бити у прилици да одгледа култно дело са Биковићем у главној улози.

Од Владивостока до Лос Анђелеса

Београдско драмско позориште, у сарадњи са Боксерским савезом Србије, Руском боксерском федерацијом и Биковићевим „Архангел студијом“, преносиће представу директно са Велике сцене „Оливера и Раде Марковић“, као својеврсну најаву Светског првенства у боксу, које ће бити одржано следеће године у Београду.

„Публика од Владивостока до Лос Анђелеса ће имати прилику да погледа представу ’Кад су цветале тикве‘. Имамо успешну представу и сада ћемо, захваљујући сарадњи са Руском боксерском федерацијом, омогућити публици и у Русији и у читавом свету да је погледа. Биће титлована на руски и енглески“, најављује Биковић који игра главну улогу, боксера Љубу Сретеновића Врапчета.

Глумачки сам растао и растем уз „Тикве“

За Биковића је „Кад су цветале тикве“ представа уз коју се и даље развија као глумац.

„Кажу да се после седам година све ћелије у организму промене, да је то један циклус. Ево, после седам година сигурно не постоји ниједна ћелија у мом организму која није учествовала у овој представи. То је сигурно једна од представа уз које сам глумачки растао и још увек растем“, нагласио је Милош Биковић у разговору за Спутњик.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICМилош Биковић
Милош Биковић: „Тикве“ играмо за цео свет, од Владивостока до Лос Анђелеса - Sputnik Србија
Милош Биковић

Играјући „Тикве“, које су према речима председника Боксерског савеза Србије Ненада Боровчанина, лична карта бокса у Србији, Биковић је, каже, подједнако откривао свој лик, али и дело Драгослава Михаиловића.

„Откривао сам Љубину мрачну страну, његов агресивни порив, деструктивност, гордост, бескомпромисност која га је одвела у трагедију. Откривао сам и колико је дело Драгослава Михаиловића изразито феминистичко и позитивно настројено према женском принципу, који је данас веома угрожен. Не само што мушкарци нису научили да га примењују, него га и жене напуштају. Та реченица коју на крају изговара: ’Ти си у праву, мама. Ја сам за све крив‘, показује могућност интроспекције и прихватања одговорности. Иако овај комад нема ниједну реч о томе, он је ипак феминистички и хришћански“, истакао је Биковић.

То, сматра популарни глумац, књигу „Кад су цветале тикве“ чини универзалном и актуелном и данас.

„То мирење наизглед непомирљивих принципа и система вредности чини једно дело уметничким“, наглашава Биковић.

Он примећује и извесне сличности између Љубе Врапчета и Петра Мараша, јунака кога игра у филму и серији „Јужни ветар“.

„У великој сам се мери градећи лик Петра Мараша ослањао на искуство које сам стекао у раду на улози Љубе Врапчета.“

​Што су више деца и млади у сали, мање су на улици

Значај представе и њеног директног преноса онлајн Биковић види и у промоцији бокса, његовом враћању на место које је некада имао и које му припада.

Бокс је племенит спорт. Учи вас не само како да будете брзи, спретни и јаки, већ и како да своје агресивне и негативне пориве каналишете. Мислим да што су више деца и млади у сали, мање су на улици. Бокс насиље и агресивност претвара у племенито спортско понашање и гради праве вредности, које омогућавају младима да одрасту у зреле и добре људе. Бокс би могао да има више утицаја на младе него што је то случај данас“, објашњава Биковић и открива да за неколико дана путује у Москву због новог пројекта.

„Не могу још ништа да кажем. Што се тиче других пројеката, радимо кратке анимиране садржаје, припремам серију у Русији, два-три пројекта у Србији, настављамо снимање филма ’Буди бог са нама‘ у режији Слободана Шијана... Имам доста планова.“

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала