Руски „Богови рата“ прослављају свој празник /видео/

© Sputnik / Андрей Александров / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе руских артиљераца
Војне вежбе руских артиљераца - Sputnik Србија
Пратите нас
„Богови рата“ данас славе свој професионални празник, 76. година од оснивања Руских ракетних снага и артиљерије. Руски министар одбране Сергеј Шојгу честитао је ветеранима и војницима годишњицу. Нагласио је да су у свако доба војници на топовима и бомбардерима, артиљерци и ракетне јединице часно извршавале своју дужност.
Према речима министра одбране, војници свих родова показују професионалност и беспрекорну борбену спремност, успешно владају новим врстама наоружања и војне опреме.

На полигону Луга одржана је посебна тактичка вежба испаљивања из свих врста војне опреме артиљерије. Положаје су заузели питомци и студенти Михаиловске војне артиљеријске академије. Свако од њих је обучен за коришћење било ког оружја.

Студент четврте године Роман Лизунов је овог пута утоваривао гранате тешке по 46 килограма, али ако је потребно, он може извршити задатке и на месту команданта.

„Живот пешадије и тенкиста зависи од нас. Није ни чудо што изрека каже: 'Артиљеријски зној штеди крв пешадије'. Нигде без нас“, рекао је Лизунов.

У обуци је учествовало више од 700 војника и 100 јединица опреме. Затим је наступио тренутак својеврсног „крешенда“ или „ватреног препада“, када хаубице и ракетни бацачи морају истовремено да се обруше на непријатеља.

Ракетни систем са више лансирања ослободио је читав товар муниције за само 30 секунди. Затим је наступио удар тактичко-ракетних система „Точка-У“ и „Искандер“.

Ракета комплекса „Точка-У“ лети брзином од једног километра у секунди, док ракета комплекса „Искандер“ лети шест пута брже од брзине звука. Циљеви су постављени на удаљеност од преко 60 километара и мете су погођене феноменалном прецизношћу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала