Педијатри мање шаљу децу на тестирање: Када се детету ради ПЦР и ко то плаћа

© AP Photo / Rick BowmerТестирање на присуство вируса корона
Тестирање на присуство вируса корона - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Педијатар процењује да ли дете треба тестирати на вирус корона, а мишљење стручњака је да уколико је један или су оба родитеља позитивна, дете мора обавезно да буде тестирано, како би се спречило ширење инфекције у колективима. У пракси то изгледа тако што родитељи повлаче децу из школе или их тестирају о свом трошку.

Са почетком нове школске године Министарство просвете увело је стриктна правила и процедуре функционисања школа у Србији, која за сада, како кажу, дају добре резултате. Тако је, између осталог, предвиђено да уколико један ученик буде позитиван на корону, он прелази на онлајн наставу и одлази у изолацију, односно уколико је више од два ученика заражено, тада цела група прелази на учење од куће.

Са трећим и најјачим пиком вируса у Србији дошло је до пораста броја оболелих и у просветним установама, с тим што ситуација, како кажу надлежни, није још алармантна. Ипак, јесењи распуст продужен је за средњошколце, а размишља се и о новим опцијама за зимски распуст.

Родитељи тестирају децу о свом трошку

Иако деца спадају у групу асимптоматских или носиоца слабих симптома ове болести, то не мења чињеницу да могу да оболе и да пренесу заразу другима. Међутим, деца се и поред тога ретко упућују на ПЦР тестирање, односно на основу наших сазнања, родитељи их о свом трошку воде у лабораторију.

Према речима педијатра др Саше Милићевића, ако само један од родитеља има позитиван налаз, дете би морало да буде тестирано.

„Код деце је с једне стране добро што немају симптоме или имају врло благе симптоме, али с друге стране, то може да буде замка јер могу да буду преносиоци, па да пренесу читавом вртићу или одељењу. Тако да ако постоји податак да или бака или дека, отац или мајка, а да не причамо о томе да двоје имају вирус, онда апсолутно код деце мора да се уради тест. Код деце се мало ређе ради тест зато што она доста добро толеришу инфекцију короном, па доктори размишљају — ако је све добро, да не мора да се уради тест. Међутим, то би морало због даље дистрибуције“, указује он.

Педијатар процењује нужност тестирања

Уколико родитељи нису болесни, или имају негативан тест на корону, а дете има одређене симптоме ове болести, према речима Милићевића, на педијатру је да процени да ли је потребно урадити ПЦР тестирање. Он овде подвлачи да и ове године као и сваке друге постоје и друге инфекције које нису престале, тако да није нужно одмах радити тестирање, али одређени симптоми морају да се прате.

CC0 / Pixabay / Према мишљењу стручњака, уколико је само један од родитеља позитиван на ковид, и дете би морало да се тестира.
Педијатри мање шаљу децу на тестирање: Када се детету ради ПЦР и ко то плаћа  - Sputnik Србија
Према мишљењу стручњака, уколико је само један од родитеља позитиван на ковид, и дете би морало да се тестира.

„Ако дете има на пример лоше опште стање, ако има дијареју, ако лошије спава, нерасположено је, онда мора да се размишља у правцу ковида. Наравно, сад је и сезона стомачних вируса, али то не значи да ако неко има пролив три дана да аутоматски има корону, али мора да се мисли на то“, каже овај педијатар.

Ако родитељи примете да је дете малаксало, да је нерасположено, да има губитак апетита, њега би, како каже наш саговорник, требало изоловати из колектива како због њега самог, тако и због друге деце. Корона вирус је, додаје он, сада променио све. Није више пожељно да дете коме цури нос и има благе симптоме прехладе иде у колектив. Сад би то могло да значи да је дете можда дистрибутер короне. Зато и најмањи знак лошег општег стања детета захтева да оно не иде у колектив.

Сумњива деца се одвајају у изолацију

Из педијатријске службе једног београдског дома здравља кажу нам да они примају сву децу, и здраву и болесну, с тим што се деца за коју се због контакта или симптома сумња на ковид одвајају у изолацију приликом пријема.

„Они не улазе у чекаоницу где се налазе друга болесна деца, него се одмах смештају у изолације и ту долази лекар да их прегледа обучен у заштитну опрему. Такође, ако треба да вади крв, лаборант се обуче и одлази у ту изолацију где вади крв. Учесталост, не знам шта бих ту рекла, није баш паметно да вам ја то процењујем, али има деце, не тако пуно, која се тестирају. Неки буду позитивни, а неки негативни, па испадне да је то само неки грип, прехлада и слично“, каже нам медицинска сестра.

Она додаје да када педијатар утврди да има основа за ПЦР тест код болесног детета, он му одмах даје упут за ковид амбуланту, где му се узима брис без прегледа који је већ обављен.

© Фото : PixabayПедијатар на основу праћења симптома и општег стања детета одлучује да ли ће оно бити упућено на ПЦР тестирање.
Педијатри мање шаљу децу на тестирање: Када се детету ради ПЦР и ко то плаћа  - Sputnik Србија
Педијатар на основу праћења симптома и општег стања детета одлучује да ли ће оно бити упућено на ПЦР тестирање.

Деца повучена из школе, иако су негативна

Марина, мајка троје деце, сазнала је у петак да је позитивна на ковид. Ћерка Искра иде у вртић, Петра у средњу школу, а Страхиња у пети разред. 

Како нам каже, одмах је школама јавила да ће деца прећи на онлајн наставу, а васпитачицама да ће Искра одсуствовати до даљег.

Деци су се у међувремену појавили симптоми, па је Марина због тога што ради као лаборант у ковид систему одлучила да их тестира:

„Ја сам тестирала Петру и Искру на мој захтев, јер ми је муж добио температуру. Па пошто је он отишао да се тестира, послала сам и њих две. Они су питали што њих две иду, па зато што су ми сумњиве. Петри је избила грозница, она има проблем са астмом, али и кашљуцала је, па нисам била сигурна. Јер код њих је то тако — од без симптома до најгорих симптома. Тако да може да буде, а не мора да значи. Одлучила сам да се тестирају и њих две.“

Искри и Петри резултати су били негативни, а Марина нам каже да у школи не постоји обавеза родитеља да повуку децу са наставе уколико су они сами позитивни. Ипак, она сматра да је то њихова дужност и не верује да има оних који то не учине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала