Врховни суд САД одбио захтев Бајденових либерала о забрани богослужења

CC0 / пиксабеј / Чекић
Чекић - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички Врховни суд забранио је Њујорку да спроводи одређена ограничења на број верника у црквама и синагогама у подручјима погођеним пандемијом.

Након тужбе које су уложиле поједине религијске групе, судије су по хитном поступку и Њујорку јуче привремено забраниле да спроводи рестрикције на религијска окупљања док се суђење не заврши, преноси АП.

Пет судија гласало је за, док је четворо било против, а у већини је била и Трампова кандидаткиња Ејми Кони Берет.

Три либералне судије гласале су против, као и председник суда Џон Роберт.

Одлуком суда Њујорк би могао да преиспита рестрикције на окупљања у верским објектима у подручјима снажно погођеним пандемијом. Међутим, утицај суда могао би да буде умањен зато што католичке и јеврејске групе које су поднеле тужбу ради измене рестрикција више њима не подлежу.

Те групе имају цркве и синагоге у деловима Бруклина и Квинса који су се раније налазили у црвеној и наранџастој зони.

У тим зонама држава је ограничила број верника у религијским објектима – за црвену зону на 10, а за наранџасту на 25, преноси Танјуг.

Међутим, ти делови града сада се налазе у жутој зони са мање рестриктивним мерама које ниједна од ових група није покушала да доведе у питање правним путем.

У непотписаном документу у којем је изнето мишљење суда наводи се да су рестрикцијама посебно погођени верски објекти.

Судије су указале да се овим мерама спречава присуствовање религијским службама и да су религијске слободе гарантоване уставом САД.

У документу се наводи да, за разлику од цркви и синагога, у наранџастој и црвеној зони многи објекти, од прехрамбених продавница до продавница за кућне љубимце, немају ограничења на број муштерија у објекту, док у наранџастој зони чак и они објекти за које није неопходно да буду отворени, могу самостално да одлуче колики ће број особа моћи да буде у њима.

Групе које су поднеле тужбу тврде да је мерама које је увео 6. октобра, гувернер Ендрју Куомо неоправдано издвојио религијске објекте.

У Њујорку тренутно има неколико подручја која се налазе у наранџастој зони, али у црвеној нема ниједног.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала