Михалков, Достојевски и руски балет — спона која „одмршава“ руско-пољске „замршене“ односе

© Фото : Народно позориштеЛабудово језеро
Лабудово језеро - Sputnik Србија
Пратите нас
У руско-пољским односима који су и тако сложени и лишени било какве перспективе – нада је само у руској култури, која је подједнако блиска и пољском читаоцу и гледаоцу, преноси пољски портал „Онет“.

Пољаци умеју да одвоје политичка и геостратешка питања од социјалне, људске димензије – односно од културе, показују подаци најновије анкете Руско-пољског центра за дијалог и сагласност.

„Сфера културе и сарадња у тој области уливају највеће наде у дијалог и међусобно разумевање, који су сада толико удаљени у другим областима“, изјавили су експерти из Руско-пољског центра.

Пољаци - љубитељи руске културе

Према подацима недавно спроведене анкете, већина Пољака, односно 71 одсто, залаже се за сарадњу са Русијом у области културе. Штавише, без обзира на политичке тензије и историјске несугласице, интерес Пољака према руској култури наставља да расте.

Пољаци цене културу свог суседа пре свега због опере и балета, али и због дела Лава Толстоја и Фјодора Достојевског, наводи пољски портал.

Како се истиче, Пољаци не само да се добро разумеју у руску књижевност, већ је и заиста схватају, а такође воле и филмове режисера Никите Михалкова.

„Ликови и проблеми, који су представљени у тим делима, блиски су пољском читаоцу“, закључак је „Онета“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала