Не треба да се понашамо као два овна на брвну: Вучић о повлачењу одлуке о протеривању амбасадора

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић  - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Алексаднар Вучић изјавио је да Србија жели братске односе са Црном Гором и да су односи између комшија много више од конвенција.

"Моја иницијатива је била да повучемо одлуку о протеривању амбасадора Црне Горе, иако је Селаковић поступио у складу са Бечком конвенцијом. Сматрам да је живот и да су односи између комшија и пријатеља много више од конвенција. Показујемо своју снагу, а не слабост овим одустанком од протеривања амбасадора Црне Горе. Не треба да се понашамо као два овна на брвну, већ да покажемо да желимо пријатељске, братске односе и мислим да ће ова одлука томе допринети", рекао је Вучић.

Претходно је премијерка Србије Ана Брнабић саопштила да се одлука о повлачењу ценогорског амбасадора повлачи.

Премијерка је ову вест саопштила након састанка са председником Србије, Александром Вучићем и министром спољних послова Николом Селаковићем, а на молбу председника Вучића.

"Председник Србије нас је позвао на разговор да се консултујемо око ове одлуке. Председник је подржава и разуме, Србија је реаговала потпуно нормално и примерно, у складу са Бечком конвенцијом. Председник нам је рекао да су конвенције важне, али да је живот важнији, као и наше пријатељство са Црном Гором", изјавила је Брнабић.
"Повући ћемо одлуку о протеривању амбасадора Црне Горе. Учинићемо то још вечерас".

Она је нагласила да изјава амбасадора Божовића никако не може да буде разлог за његово протеривање, нарочито јер је више пута позвао на братство.

"Надам се да ће се ово протумачити као акт добре воље и да ћемо имати одличне односе са Црном Гором",  рекла је премијерка.

Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић проглашен је јуче за персону нон грата и од њега је затражено да напусти Црну Гору, саопштено је из Министарства вањских послова Црне Горе.

„Након дужег и континуираног мијешања у унутрашње ствари Црне Горе, понашања и изјава неспојивих са уобичајеним и прихватљивим стандардима обављања дипломатске функције, након више усмених и писаних упозорења на неприхватљивост оваквог понашања, јуче је амбасадор Божовић нелегалну и нелегитимну Подгоричку скупштину 1918. назвао „ослобођењем“ и „слободном вољом“ црногорског народа, чиме је још једном, на најдиректнији начин, омаловажио државу која му је дала дипломатско гостопримство“, наведено је у саопштењу.

После те одлуке, Министарство спољних послова Србије саопштило је да је, поводом проглашења амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића, поступило је на реципрочан начин и прогласило црногорског амбасадора у Србији Тарзана Милошевића персоном нон грата.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала