Битка у ЕУ прелази на скијалишта: Берлин тражи хитно затварање, државе се опиру

CC0 / Pixabay / Скијалиште
Скијалиште - Sputnik Србија
Пратите нас
У јеку епидемије вируса корона, а уочи новогодишњих и божићних празника, Европа се нашла пред новом дилемом — да ли затворити скијалишта.

Дебата се распламсала након што је немачка канцеларка Ангела Меркел позвала на затварање свих скијалишта у Европи до 10. јануара, чему се успротивила Аустрија.

„Сезона скијања се ближи. Покушаћемо да на европском нивоу дођемо до решења око затварања свих скијалишта“, рекла је недавно канцеларка Меркел у немачком парламенту, додавши да с обзиром на отпор Аустрије то можда неће бити могуће.

У првом таласу пандемије на почетку године многи Немци заразили су се у аустријском скијалишту Ишгл, а Немачка је још прошлог месеца издала упозорења за путовања у популарна скијалишта у Аустрији, Италији и Швајцарској.

Затворена скијалишта — велики губици, ко ће то да плати?

Канцеларија аустријског министра финансија упозорила је да би затварање скијалишта земљу коштало око 2,4 милијарде евра у изгубљеним приходима током божићне сезона од три недеље.

„Ако ЕУ заиста жели затварање, мора то да плати“, поручио је аустријски министар министар Гернот Блуемел.

Француска влада је одлучила да скијалишта морају да остану затворена до почетка следеће године, иако 15. децембра ступа на снагу одлука о укидању строгих мера.

Швајцарска, која није чланица ЕУ, одлучила је да скијалишта буду отворена уз примену мера.

Заштитне маске у излогу продавнице у Бечу. - Sputnik Србија
Аустријски модел уникатан у свету: Ни у породици не смеш да видиш свакога због короне

„У Швајцарској је ситуација много лакша, још се може скијати, то је увек био циљ. Очигледно уз поштовање веома строгих мера морамо да имамо планове заштите и ствари морају бити јасне“, рекао је министар здравља Ален Берсе Берсе на конференцији за новинаре у Берну.

Италијански премијер Ђузепе Конте је, након изјаве да „нема ништа од скијања за божићне и новогодишње празнике“, позвао је Европску унију да усклади правила у вези са божићним празницима и коришћењем скијашких објеката, а имајући у виду ситуацију с пандемијом корона вируса.

Ски стазе у Италији тренутно су затворене због ванредног стања уведеног због корона вируса, као и други спортски објекти, попут базена и теретана.

Италијански региони у којима се налазе скијалишта, међутим, врше притисак да се поново отворе стазе за сезону празника, наводећи да ће у супротном економска штета бити непоправљива.

На вест да овогодишња скијашка сезона неће бити као претходних година, побунили су се председници северних италијанских регија где се налазе познати скијашки центри.

Затворени центри зимског туризма значе десетине милиона евра зараде мање, колико годишње туристи остављају у време зимских празника на крају године, наводи Танјуг.

Бугарска не планира да откаже скијање током празника, а три главна зимска центра, Банско, Пампорово и Боровец биће отворени у децембру. Ресторани и барови остаће затворени до 21. децембра, али хотели и одмаралишта примају резервације.

Овим поводом огласила се и Европска комисија, наводећи да свака земља чланица треба сама да одлучи да ли ће отварати скијалишта за предстојеће празнике, наводи портал „Бизнис“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала