Јапан протестује због размештања руских система С-300 на Курилским острвима

© Sputnik / Виталий АньковЗаставе Јапана и Русије
Заставе Јапана и Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Јапанска влада протестовала је због распоређивања противавионских ракетних система С-300В4 на Курилским острвима, јавља јапанска телевизија НХК.
„Јапанска влада изразила је протест због активнијих војних припрема руске стране на северним територијама, истичући да је то неприхватљиво и да није у складу са ставом Јапана о северним територијама“, наводи портал.

Јапан сматра Јужна Курилска острва својом „северном територијом“ и покушава да их поврати у састав државе.

Раније је прес-служба Источног војног округа саопштила да су системи С-300В4 ступили на борбено дежурство на острвима Курилског гребена. Високо мобилни систем противваздушне одбране предвиђен је за заштиту важних објеката од удара балистичких и аеродинамичних средстава из ваздуха. Командант округа Генадиј Жидко је високо оценио кохерентност система и дежурних снага током обуке за увежбавање акција по пријему сигнала о нарушавању ваздушних граница Руске Федерације на Курилима.

Русија и Јапан воде преговоре о закључивању мировног споразума, а Токио се нада да ће тај циљ бити постигнут решавањем територијалних питања, односно статуса Јужних Курила.

Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године.

Москва инсистира на томе да су острва ушла у састав Совјетског Савеза на основу исхода Другог светског рата и да руски суверенитет над њима не подлеже преиспитивању.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала