Симоњанова апелује на руске ИТ-гиганте: Створити платформе које би надмашиле западне пандане

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаГлавна уредница новинске агенције „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан
Главна уредница новинске агенције „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан  - Sputnik Србија
Пратите нас
Велике руске ИТ-компаније могу да помогну у заштити права руских медија и информационог суверенитета уколико створе платформе које би надмашиле западне пандане, изјавила је главна уредница агенције МИА „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан.
„Све и да напори државе буду исцрпни са становишта законодавне праксе, праксе спровођења права и борбе против некоректне, неисправне, нелегалне конкуренције, и чак и ако све ово магично победимо, као што смо победили фашизам, то није довољно, јер је потребно да наши ИТ-гиганти створе нешто неизмерно боље“, изјавила је она за округлим столом „Двобојни свет: Борба за истину“, који се одржава у прес-центру агенције МИА „Русија севодња“.

Према њеном мишљењу, источни свет је „значајно узнапредовао“ у поређењу са технологијама Јутјуба, Инстаграма или Воцапа. Она је као пример навела платформе које се користе у Кини.

„То треба учинити, томе треба да се придруже напори државе, па се за годину дана, највише две године нећемо ни сећати како смо оправдано бринули што смо изгубили информативни простор наше земље и информациони суверенитет“, додала је Симоњанова.

Представништво Гугла у Шангају - Sputnik Србија
Русија ће кажњавати Гугл због цензурисања Спутњика, РТ и осталих руских медија

Раније је објављено да је руска служба за надзор у области комуникација, информационих технологија и медија Роскомнадзор упутила писмо компанији „Гугл“ са захтевом да укине ограничења која су уведена против Јутјуб канала „Соловјов лајв“, чији се видео-снимци од октобра не појављују на картици „У тренду“. Руски надзорни орган је ситуацију окарактерисао као „покушај ограничавања ширења садржаја популарног руског аутора“.

Претходно је Роскомнадзор упутио захтеве компанијама „Фејсбук“, „Твитер“ и „Гугл“ са захтевом да укину цензуру. Како се наводи, тренутно те платформе ограничавају приступ садржају око 20 руских медија, међу којима су РИА „Новости“, РТ, Спутњик и „Русија 1“.

Поред тога, „Јутјуб“ је раније блокирао налоге канала „Цариград“, информативних агенција „Ана њуз“ и „Њуз фронт“, а такође је обрисао налог једног од главних кримских ТВ канала „Крим 24“. „Гугл“ је такође на територији Русије ограничио дистрибуцију филма Александра Рогаткина „Беслан“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала