Добре вести и за српску индустрију: Цена бакра на путу да обори рекорд

CC BY 2.0 / Fif' / РТБ Бор
РТБ Бор - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Аналитичари компаније "Голдман Сакс" процењују да би цене бакра могле ускоро "стати на црту" досадашњим рекордним нивоима, јер тржиште овог метала, како кажу, у потпуности прожима оптимизам. Ова вест добра је и за српску индустрију.

Цене бакра су у уторак скочиле на највишу коту од марта 2013, достигавши 7.719 долара по метричкој тони након података о снажнијој производној активности у Кини и Јужној Кореји од очекиване.

Црвени метал је касније смањио добитке, а на затварању на Лондонској берзи метала цена тромесечних фјучерса бакра је закључена на нивоу од 7.626 долара по метричкој тони, преноси Си-ен-би-си.

РТБ Бор - Sputnik Србија
Кинези улажу у српски бакар и злато 800 милиона долара

Бакар, који има широку примену у бројним секторима, од индустрије електричне енергије до грађевинарства, ојачао је ове године за више од 22 процента, највише од 2017. Скок цене су подстакли поремећаји у снабдевању, наде у „зелени“ економски стимулусе и брз привредни опоравак Кине од корона кризе.

„Сада је току потпуни успон тржишта бакра, цене су порасле за 50 посто у односу на најниже вредности у 2020. годину, достижући највиши ниво од 2017. године", навели су аналитичари "Голдман Сакса" у анализи.

Они си повећали 12-месечну пројекцију цене бакар на 9.500 америчких долара по метричкој тони, у односу на претходну процену од 7.500 долара.

Ова банка са Вол Стрита додала да сада очекује одрживу, вишу просечну цену за 2021. и 2022. Проценила је да ће цене бакра у просеку износити око 8.625 долара следеће године, након чега ће се попети на просечних 9.175 долара 2022.

До прве половине 2022. године, кажу аналитичари Голдмана, врло је вероватно да ће бакар "стватити на пробу" постојећи рекордан ниво од 10.170 долара постављен 2011. године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала