Тиодоровић објавио до када ће трајати најновије мере

© Tanjug / DIMITRIJE NIKOLICЕпидемиолог Бранислав Тиодоровић
Епидемиолог Бранислав Тиодоровић - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је да ће током викенда бити затворени сви објекти, изузев апотека, прехрамбених продавница, доставе хране и пумпи и да ће тако бити наредна два викенда, до 15. децембра.

"Не тражимо три месеца, али тражимо да тако буде бар до 15. децембра. Да издржимо то, па ћемо да проценимо да ли ћемо наставити у том тренду или ћемо имати ефекте, па ћемо моћи да ублажавамо мере. На тај начин ћемо смањити контакте", рекао је Тиодоровић гостујући на РТС.

Он је додао да нове мере нису закључавање.

"Не бих употребио такав израз. Не ради се о ванредном стању, већ о ограниченом радном времену", навео је Тиодоровић и додао да је он и раније био за то да се објекти затварају и пре 17 часова.

"Био сам за то да се раније затворе и не бисмо имали 'црни петак'. Мислим да је то мера која је требало раније да се примени", додао је.

Тиодоровић је казао да се не разматра увођење полицијског часа, нити ванредног стања.

"Надам се да ће влада да усвоји ове мере у четвртак. Пијаце смо оставили отворене, мада је и тамо појачан ризик, а за викенд ће радити до 15 часова", казао је нишки епидемиолог, пренео је Танјуг.

Он је појаснио и зашто деца до десет година могу да иду у школу, наводећи да она немају рецептор АЦ-2, који је неопходан да би се вирус везао за ћелију.

Исту препоруку је дала и Светска здравствена организација, а то је, каже Тиодоровић, да деца у том узрасту треба да иду у школу јер за њих нема опасности, осим за ону која имају астму.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала