Бугарска опозиција: Премијер Борисов да каже коју вакцину ће купити и колико ће она коштати

© Фото : Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаЕпрувете за анализу крви добровољаца за испитивање вакцине против вируса корона
Епрувете за анализу крви добровољаца за испитивање вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарска социјалистичка партија (БСП) затражила је објашњење од премијера Бојка Борисова око куповине вакцине и начина вакцинације становништа против вируса корона.
„Данас, уплашен ситуацијом, одбија да преузме одговорност за последице кризе и жели да му ми, народни посланици, потпишемо бланко чек. Он жели да нас искористи, као индулгенцију за то шта нам предстоји – куповина вакцине и вакцинацију против ковид 19“, изјавила је опозициона лидерка Корделија Нинова.

По њеним речима, посланици желе да гласају за куповину вакцина, знајући све информације, мислећи на здравље становника. Она је поставила питања: које вакцине ће добити Бугарска и колико оне коштају.

Опозициона партија је затражила од премијера да дође у парламент и поднесе извештај, али је тај предлог одбацила већина народних посланика.

Борисов је средином новембра објавио да Бугарска, као и свака друга чланица ЕУ, издваја средства за све вакцине које се праве на територији ЕУ. Према речима министра здравља Костадина Абгелова, очекује се да ће вредност вакцине, заједно са испорукама и чувањем прећи 256 милиона евра. Биће купљено укупно 12-13 милиона доза.

Јуче је премијер објавио о формирању Координационог центра који ће се бавити испорукама и начином вакцинације становништва. Првобитно ће бити вакцинисане осетљиве групе и медицински радници.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала