Директор „Русија севодња“ летонским властима: Прекините прогон новинара

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаДиректор новинске агенције „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов на изложби радова финалиста Међународног фото-конкурса Андреј Стењин у Москви
Директор новинске агенције „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов на изложби радова финалиста Међународног фото-конкурса Андреј Стењин у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални директор МИА „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов каже да су потези летонских власти према новинарима који раде за руске медије – Спутњик Летонија и Балтњуз – противзаконито тумачење и проширивање санкција ЕУ. Он је позвао летонске власти да прекину са прогоном сарадника ових медија.

Кисељов је нагласио да постоји разлика између персоналих санкција и санкција које се примењују на руске организације и компаније.

Летонске власти привеле су јуче привеле шест новинара, укључујући бившег главног уредника портала Балтњуз Андреја Јаковљева, уз образложење да они крше санкције ЕУ. После саслушања и претреса они су пуштени, али не смеју да напуштају град.

Према тумачењу Литваније, Летоније и Естоније персоналне санкције ЕУ које су уведене против генералног директора агенције Дмитрија Кисељова 2014. године проширују се и на агенцију ‘Русија севодња’ “, наведено је јуче  у саопштењу Спутњика за земље у непосредном суседству Русије.

„На мене лично се односе санкције ЕУ. Медијска група  ‘Русија севодња’, у коју улази и агенција Спутњик нису под санкцијама. То је, чини се, елементарно. Летонија жели да буде, што се каже, већи католик од папе и тумачи персоналне санкције као санкције против организације. То је злонамерно “, рекао је Кисељов.

Према његовим речима, међу државама то изгледа као ситно пецкање Русије.

„Зашто приводити држављане Летоније и претити им кривичним гоњењем? Они ништа лоше нису урадили. Они су слободни новинари, аутори, стрингери, јавни посленици који нису део особља Спутњика једноставно писали текстове и слали фотографије, реализујући своје право на слободу изражавања. Шта је у томе лоше? Зашто прогонити људе? “, упитао је Кисељов.

Јуче је оштро реаговало и Министарство иностраних послова Русије које је оценило да поступци летонских власти према рускојезичним новинарима у тој земљи представљају недопустив пример повреде основа демократског друштва – слободе медија и слободе говора.

Реаговала је и главна уредница новинске агенције „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан која је рекла да се нада да ће Русија одговорити на кривичне поступке против запослених на порталима „Балтњуз“ и Спутњик Летонија, који су оптужени за кршење санкција ЕУ.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала