Лавров: Незаконито оружано присуство САД у Сирији

© Sputnik / Russian Foreign Ministry / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров учествовао је на међународној конференцији „Средоземље: римски дијалог“ на којој је истакао да је Русија забринута због ситуације у Либији и Сирији, која, на покушаје да оствари конструктивне помаке, као одговор добија двоструке аршине Запада и незаконито оружано присуство Америке.

„Брине нас ситуација у Либији...Политички процес је у застоју. Недавни састанци нису довели до напретка који су сви очекивали “, рекао је Лавров на конференцији која је одржана у он-лајн формату.

Према његовом мишљењу, главни задатак међународне заједнице је да помогне Либијцима да превазиђу неповерење и нађу компромисна решења без наметања готових рецепата споља или издвајања једне од страна у либијском конфликту као приоритетне.

Поводом компликовања ситуације у Средоземљу након што је Турска почела испитивања у мору недалеко од грчких граница, Лавров је рекао да су недопустиве све акције које воде продубљивању конфликтног потенцијала у том региону.

„Универзална платформа за решавање спорова су Уједињене нације“, поручио је Лавров.

Како је додао, Москва није против реализације пројеката усмерених на диверсификацију испорука гаса али не прихвата политизацију у тој сфери.

Када је реч о ситуацији у Сирији, Лавров је рекао да са жаљењем мора да констатује да Дамаск у одговор на покушаје да начини конструктивне помаке у процесу нормализације ситуације добија незаконито оружано присуство САД на својој територији које се отворено користи за подстицање сепаратизма и онемогућавање успостављања јединства земље.

„Запад показује двоструке стандарде, одбија да пружи помоћ Сирији, чак и када је реч о хуманитарним проблемима. И током пандемије Запад наставља курс економског гушења Сирије“, рекао је шеф руске дипломатије и подсетио на нове америчке и европске санкције против те земље засноване на ничим поткрепљеним оптужбама о примени хемијског оружја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала