Путин о томе да ли вештачка интелигенција може бити председник: Надам се да не

© Фото : PixabayРоботи-илустрација
Роботи-илустрација  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да се нада да вештачка интелигенција неће моћи да постане председник државе, у сваком случају не још, јер нема срце, саосећање и савест.

Путин је учествовао на међународној онлајн-конференцији „Сбербанке“ под називом „Вештачка интелигенција – главна технологија 21. века“. Током дискусије председнику виртуелна асистенткиња „Сбербанке“ Афина је упитала Путина да ли вештачка интелигенција може да постане председник државе.

„Надам се да не, а сада ћу рећи и зашто. У сваком случају, засад не. Вештачка интелигенција – већ у самом имену видите шта је присутно. Реч 'вештачки', то јест нешто што није право. Ништа вештачко, па ни вештачка интелигенција нема срце, душу, нема саосећање и савест. Све те компоненте су изузетно важне за људе којима грађани додељују посебна овлашћења у доношењу и реализацији одлука у корист земље“, одговорио је Путин.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин: Русију очекује дигитална трансформација, стижу закони о вештачкој интелигенцији

Он је додао да се понекад морају донети и не сасвим рационалне одлуке, али их треба донети полазећи од историје, културе, тежњи и очекивања грађана земље.

„Те одлуке у социјалној сфери понекад се чине нерационалним, рецимо у области пензијског осигурања, у области здравства, у другим сферама. Али за председника-човека оне се чине разумним, јер он доноси одлуке које нису у интересу машина, него у интересу људи“, објаснио је Путин.

Он је додао да, без обзира на све, вештачка интелигенција може бити помоћник, па чак и учитељ сваком човеку, укључујући и лидера државе.

„Улога и значај вештачке интелигенције у државној управи сигурно ће се повећавати“, оценио је руски председник.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала