Америка сматра становнике Курила Јапанцима

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаКурилска острва
Курилска острва - Sputnik Србија
Пратите нас
Већ дуги низ година Сједињене Америчке Државе сматрају држављане Русије рођене на Јужним Курилима родом из Јапана, наводи се у правилима за добијање зелених карата, објављеним на сајту Стејт департмента, пише јапански лист „Хокаидо шимбун“.
„Лица рођена на острвима Хабомаи, Шикотан, Кунашир и Итуруп воде се као држављани Јапана. Лица рођена на Јужном Сахалину воде се као држављани Русије“, стоји у упутству онима који желе да учествују у програму „Дајверсити виза“.

Програм „Дајверсити виза“ покренут је 1990. године и сваке године одабира 55 хиљада имиграната који могу да се преселе у Сједињене Америчке Државе са породицом. Да би се добила виза и касније зелена карта, мора се имати одређени ниво образовања и знање енглеског језика. Држављани Русије нису могли да играју лутрију од 2005. до 2010. године, али од тада је прилив емиграната из Русије у Сједињене Америчке Државе опао и Руси поново могу да учествују у програму.

Премијер Јапана Јошихиде Суга - Sputnik Србија
Јапански премијер: Наставићемо да развијамо односе са Русијом

Москва и Токио нису потписали мировни споразум након Другог светског рата. Јапан претендује на острва Јужног Курилског гребена – Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи, ослањајући се на билатерални Споразум о трговини и границама из 1855. године.

Вашингтон, као и Токио, сматра Јужне Куриле делом Јапана.

Став Русије је да су Јужни Курили постали део СССР-а након Другог светског рата и руски суверенитет над њима, који има одговарајући међународно-правни облик, не може се оспорити.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала