Мала ватрена кугла на небу: На Земљу стигао материјал из свемира стар 4,6 милијарди година

© AP PhotoЈапанска свемирска станица објавила је да капслула која је стигла на земљу садржи материјал стар 4,6 милијарди година
Јапанска свемирска станица објавила је да капслула која је стигла на земљу садржи материјал стар 4,6 милијарди година - Sputnik Србија
Пратите нас
Јапанска свемирска агенција је објавила да су у недељу рано ујутро примили радијски сигнал са капсуле коју је ослободила свемирска летелица „Хајабуса-2“ која се приземљила у пустињи у Јужној Аустралији.

После успешно завршене мисије која је трајала шест година из Јапанске свемирске агенције саопштавају да прелазе у наредну фазу која подразумева посету још већег броја астероида.

​Капслула која је стигла на земљу садржи материјал стар 4,6 милијарди година, односно, потиче из најранијег доба настанка нашег Сунчевог система, наглашава руководилац пројекта Макито Јошикава, преноси РТС.

Сонда „Хајабуса-2“ која није већа од фрижидера, кренула је пут астероида Рјугу пре тачно шест година. На одредиште је стигла у јуну 2018. године, а узорке са површине астероида је покупила 11. јула прошле године пошто је најпре у фебруару на астероид испалила ракету и направила кратер из кога је узела узорке.

​Капсула која је са сонде бачена на земљу личила је на малу ватрену куглу која путује по небу изнад Аустралије. Стигла је у четири сата и тридесет минута по локалном ремену.

Научници кажу да је капсула донела око грам узорка са астероида и да мада то некоме може звучати као веома мала количина, за њих је то огромно.

​„То нам је довољно да добијемо одговоре на нека питања“, наводи Масаки Фуџимото, заменик генералног директора одељења за проучавање Сунчевог система у Јапанској свемирској агенцији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала