Србин из дијаспоре, а игра фудбал? Смеши му се дрес Звезде

© AFP 2023 / CHRISTOF STACHEДегенек и Марин
Дегенек и Марин - Sputnik Србија
Пратите нас
Фудбалски клуб Црвена звезда има дугу историју довођења „страних“ играча српског порекла.

Од Елија Бабаља, преко Милана Борјана, Марка Марина, Милоша Дегенека, Срђана Спиродоновића.

Тренер Црвене звезде Дејан Станковић на мечу против Хофенхајма - Sputnik Србија
Станковић после подвига Звезде: Лепота игре? Не занима ме, циљ је резултат

Први је оставио најмањи, готово никакав траг, тројица спадају међу најзначајније играче који су играли у овом веку у Љутице Богдана, док последњи тек треба да се докаже.

Бабаљ, који тренутно нема клуб, а претходне сезоне играо је у другој лиги Тајланда, стигао је у Звезду лета 2012. године.

Власник српског и аустралијског пасоша, рођен је у Сарајеву 1992, стигао је у Звезду као талентовани клинац, али за кратак период у клубу није успео да се докаже.

После црвено-белих играо је за Мелбурн, одакле је и дошао у Звезду, касније је био члан АЗ Алкмара, Цволеа, Аделајда, чешке Младе Болеслав, а играо је и у Индији и на Тајланду.

Тренутно нема клуб, а тржишна вредност му је око 100 хиљада евра.

Сезона 2017/2018 веома је важна за црвено-беле и то из много разлога, а један од њих, можда и најважнији, је долазак Милана Борјана.

Седма Звездина звезда?

​Момак рођен у Книну стандардан је међу стативама Канаде од 2011. године. Као тинејџер је са породицом отишао за Северну Америку, као веома млад се упутио у Јужну Америку где је био на пробама у Боки, Риверу, кратко у Уругвају, да би 2008. постао је члан аргентинског Килмеса.

Коначно, 2009. године вратио се у Србију где је, пре одласка у Канаду, у млађим категоријама бранио боје Радничког са Новог Београда.

Потписао је уговор са Радом, уследиле су селидбе у Сиваспор, литвански Васлуи, Лудогорец, Раднички Ниш, а у сезони 2016/2017 играо је на позајмици у Корони из Пољске.

Оно што се није обистинило 2014, јесте 2017. Борјан је био жеља црвено-белих дуги низ и пре три и по године коначно су се коцкице склопиле.

Од тог тренутка, па све до дан-данас он је синоним свих успеха Звезде у Европи. За четири сезоне екипа из Љутице Богдана играла је исто толико пута европска такмичења (два пута ЛШ, два пута ЛЕ), а ове је изборено и друго пролеће.

Наравно, велике заслуге за то припадају Борјану који је у готово сваком важном мечу био најбољи фудбалер Звезде.

После сезоне 2017/2018 на стадион „Рајко Митић“ долазе још два „гастарбајтера“ који ће обележити године испред. Прво је уговор потписао Милош Дегенек, а потом, у последњим минутима трансфер рока, и Марко Марин.

Један је отишао и вратио се, а други?

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаМилош Дегенек
Србин из дијаспоре, а игра фудбал? Смеши му се дрес Звезде - Sputnik Србија
Милош Дегенек

Дегенек и данас игра за црвено-беле, уз кратак период одсуства када је био у Саудијској Арабији, а Марин је почетком 2020. напустио Љутице Богдана.

Попаљене бакље на северној трибини стадиона Рајко Митић - Sputnik Србија
Спектакуларан ватромет навијача Звезде /фото, видео/

О његовом утицају на одбрану Звезде сувишно је причати, а још мање о успесима и моментима чији је био главни протагониста (асистенција у Салцбургу).

Репрезентативац Аустралије такође је рођен у Книну, као беба је са родитељима избегао за Србију, а потом је уследио одлазак у Аустралију.

Поникао је у тамошњим клубовима, а 2013, као 17-годишњак, дошао је у Европу у редове другог тима Штутгарта. Затим је био члан Минхена 1860, Јокохаме, а 2018. обукао је дрес Звезде.

Одбрана црвено-белих не може да се замисли без Борјана на голу и Дегенека у последњој линији.

Када је реч о Марину, он је вероватно и највеће име које је дошло у Србију последњих година. Некадашњи репрезентативац Немачке и велика нада европског и светског фудбала оставио је дубок траг на „Маракани“.

Толико дубок да су поједини навијачи желели да га уврсте међу „Звездине звезде“.

Да ли ће се стићи још један "Шваба"?

Плесао је по терену, игра тима Владана Милојевића није могла да се пореди са њим и без њега, а једина мрља, ако то може да се назове том речју, је што није преузео одговорност у Атини када је требало да се шутира пенал.

Последњи у низу од играча српског порекла је Срђан Спиридоновић. Популарни „Спиди“ рођен је у Бечу, играо је за млађе категорије аустријске репрезентације, а лета 2020. дошао је у Звезду.

На почетку је оставио добар утисак, али је касније изгубио минутажу у важним мечевима. Видећемо у ком правцу ће ићи његова каријера у Звезди.

На крају, црвено-белима би ускоро могао да се прикључи нови „гастарбајетер“ – Александар Драговић.

Рођени Аустријанац игра за Бајер из Леверкузена, уговор му истиче наредног лета и у медијима се већ спомињао као потенцијално појачање Звезде.

„Са Драговићем смо разговарали, постоји обострана жеља, па ћемо видети. Ситуација у фудбалу мења се сваки дан“, рекао је генерални директор Звезде Звездан Терзић пре неколико недеља гостујући на „ТВ Прва“.

Одговор на питање – да ли ће Драговић бити нови Звездин гастарбајтер –добићемо у јануару када буде кренуо зимски прелазни рок.

► Станковић поновио Милојевићев успех и донео милионе Звезди

► Борјан: Не стајемо, идемо на победу против Либереца

Звезда нулом у Београду до пролећа у Европи /фото/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала