Хаотична година Немца руског порекла – све је почело Новаковим позивом у Београд

Пратите нас
Немачки тенисер Александер Зверев ће 2020. годину памтити по животном ролеркостеру у ком је из дана у дан срљао у добре и лоше фазе.

Зверев је сезону завршио тамо где ју је и почео – на 7. позицији АТП ранг листе – али је ове године показао неке изузетно битне ствари за своју професионалну, али и животну будућност.

Тимофеј Мозгов у дресу Лос Анђелес Лејкерса - Sputnik Србија
Рус на врху листе кошаркаша који су „опљачкали“ НБА

Када би се све сабрало и одузело, на крају је завршио са „само“ две титуле, али далеко од тога да је то све што се Саши десило.

Оба трофеја дошла су крајем сезоне у Келну, односно на првом и другим издању турнира у истом граду, а година је завршена донекле неславно, са два пораза на Завршном турниру.

Ова година донела је Саши неколико добрих турнира, једно полуфинале Гренд слема и једно финале таквог такмичења, на Ју-ес опену.

Немац је поражен након што је против Доминика Тима водио са 2-0 у сетовима на турниру са којег је Новак Ђоковић избачен због ненамерног напуцавања линијског судије лоптицом, али то није поколебало 23-годишњака из Хамбурга.

Зверев је недуго затим освојио две поменуте титуле, а затим играо и финале Париза где га је савладао Данил Медведев.

Све у свему, 28 победа и 11 пораза, два финала, две титуле и можда чак и не најбоља сезона у каријери младоог Немца.

Барем не што се тиче успеха на терену.

Оно што Сашину причу чини занимљивом је то шта се све дешавало ван терена у последњих неколико месеци. А дешавало се... Свашта.

Први проблеми десили су се средином године, односно док је тениска сезона била суспендована због пандемије коронавируса.

​Зверев је био Ђоковићев гост на Адрија туру у Београду и Задру, па је био један од оних који су критиковани због неодговорног понашања ван терена.

Изласци у Србији и Хрватској, славља, грљења и непоштовања прописаних савета нису добро прошли у широј јавности, а све се завршило са неколико позитивних резултата на ковид-19.

Немац није био један од таквих, али јесте одмах након турнира изјавио да ће отићи у двонедељну самоизолацију.

И, неколико дана касније – ухваћен је како се проводи на једној приватној журци у Немачкој, после чега је настао нови скандал.

Таман када је деловало да ће се година завршити без већих приватних проблема, у интервјуу за „Билд“ је његова бивша девојка Бренда Патеа рекла да је трудна и да је отац – Александер Зверев.

​Уз тај податак изнела је још неколико не баш најпријатнијих по тенисера, који вероватно није могао ни да сања шта ће се десити следеће.

Недуго затим јавила се још једна бивша девојка Олга Шарипова, која је путем друштвених мрежа рекла да ју је Саша током њихове везе физички и психички злостављао.

„Посвађали смо се и током свађе ме је ударио у лице први пут. Током других свађа ме је гурао, увртао ми руке, гушио ме... Али, то је био први пут да ме је заиста ударио“, написала је тада Шарипова.

Зверев је, очекивано, све оптужбе демантовао, али успут прихватио да ће постати отац и ту преузео одговорност. То за јавност није било довољно, далеко од тога.

„Због њених неоснованих оптужби сам веома тужан. Ми се знамо још од када смо били деца и много тога смо прошли заједно. Жао ми је због свега што је изјавила, јер то једноставно није истина. Били смо у вези која се завршила пре много времена. Зашто Олга сада прича о овоме ја стварно не знам. Надам се да ћемо нас двоје пронаћи начин да се једно према другом опходимо на разуман и учтви начин“, бранио се Зверев.

​Турнири на којима је Зверев учествовао потајно су се молили да Немац не постигне превише успешан резултат како не би морали на друштвеним мрежама да промовишу њега и његове добре игре.

Немац је наставио да демантује оптужбе и да игра сјајно (на поменутим турнирима у Келну и Паризу), док га је јавност већ прогласила кривим.

„Желим да кажем да су ме тада сви игнорисали, али сада ме неће нико игнорисати. Ја сам нико и ништа. Обична сам особа која има глас и више не може да ћути. Било ми је јако теко да почнем отворено да говориим о свему што се десило, али знам да су многи прошли кроз исту ситуацију, да многи трпе злостављање и остају у лошим везама. Прошле године нисам желела да будем жива, а сада сам овде и раговарам о свему", објаснила је Шарипова.

Тениски стручњаци су моментално дешавања повезали са 2019. годином када је Саша пролазио кроз нешто слично.

Болест оца, болан раскид са бившим агентом, бившом девојком (Олгом Шариповом)...

Саша је тада отворено говорио о својим проблемима и томе колико они утичу на његове игре, перфидно тражећи изговор за слабе партије, али и искрено говорећи о ономе што му се дешава, што је у данашње време, свакако, реткост.

Притисак који је долазио са места далеких тениском терену тада је оставио неизбрисив траг у игри немачког тенисера и резултати су трпели, али, овог пута, све се променило.

Оптужбе – биле оне лажне или не – позитивно су утицале на Зверева који је најбољи тенис у последњих годину дана играо управо под највећим притиском у каријери.

Иако се није најбоље провео на Завршном турниру у лондонској О2 арени, Немац је годину завршио на начин који ће и њему, и његовом тиму и његовим навијачима улити наду пред почетак нове сезоне.

Што се оптужба тиче, Асоцијација тениских професионалаца (АТП) је рекла да ће покренути сопствену истрагу, али, како ствари стоје, Немац неће сносити последице.

Новак, па сви остали, а у елитном друштву је и Лајовић

► Ни Ђоковић, ни Федерер, ни Надал – већ Медведев

► Роџер Федерер опет сме да се „зове“ Роџер Федерер

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала