Лопта на страни Турске: Русија чека одлуку Анкаре о решавању даље судбине С-400

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаПротивваздушни ракетни системи С-400 "Тријумф"
Противваздушни ракетни системи С-400 Тријумф - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је у потпуности испунила први уговор о испоруци противваздушног ракетног система С-400 „Тријумф“ Турској, а други уговор зависи од одлуке Анкаре, изјавио је генерални директор државне корпорације „Ростех“ Сергеј Чемезов.

Према његовим речима, први уговор о испоруци С-400 је у потпуности испуњен: Турској су достављени сви елементи система, а Русија је, са свое стране, добила сва средства. Он је истакао да имплементација другог уговора зависи од одлуке Турске.

„Сада је лопта на страни Турске. Чекамо одлуку наших партнера. 'Рособоронекспорт' је у сталном контакту са турском страном и разматра даљу сарадњу. Разговарамо и о могућности производње елемената који се могу тамо производити“, рекао је он на брифингу.

Чемезов је истакао да је С-400 веома сложена техника и да је нереално започети његову производњу од нуле. Како је рекао, истовремено постоје перспективе руско-турске војно-техничке сарадње и у другим правцима.

„Перспективе, наравно, постоје. Тај уговор је био јединствен, јер је реализован у земљи НАТО-а. Водимо преговоре са турским партнерима и о другој техници, има перспектива“, рекао је шеф „Ростеха“.

Спор око С-400

Русија и Турска су потписале уговор о испоруци система С-400 од Москве Анкари 2017. године. Турска је прва држава НАТО-а која је ове системе набавила од Русије.

Руски противваздушни ракетни системи С-400 , камен спотицања између Турске и САД  - Sputnik Србија
Нова власт у САД — нове могућности за С-400: Турска се нада дијалогу уместо претњи санкцијама

Уговор о испоруци С-400, која је изазвала кризу у односима Турске и САД, почеле су средином јула прошле године. САД не одустају од покушаја да натерају Турску да се одрекне руских ракетних система С-400. Због чињенице да Турска не попушта под притиском, Вашингтон је Анкару искључио из америчког програма за производњу бомбардера пете генерације Ф-35.

Поред тога, САД прете Турској због куповине С-400 увођењем низа једностраних санкција, али не журе са предузимањем ових корака, јер се плаше даљег заоштравања односа са кључним савезником у НАТО-у, а Анкара упозорава да примена таквих ограничења неће остати без одговора.

У Анкари, међутим, истичу да уместо критика због тога што је купила руски ПВО систем С-400, Турска од НАТО очекује алтернативно техничко решење. Турска је раније већ тестирала противавионске ракетне системе С-400 у области Синоп, што је потврдио и председник те земље Реџеп Тајип Ердоган.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала