Хрватска: Олуја одувала нафтну платформу

© AFP 2023 / Barbara LabordeНафтна платформа
Нафтна платформа - Sputnik Србија
Пратите нас

Олујни ветар и таласи на северном Јадрану оштетили су „Инину“ ненастањену гасну платформу „Ивана Д“.

Платформа је престала да шаље сигнал и не види се с оближње платформе „Ивана А“, саопштила је „Ина“.

„Ина“ је навела да је услед јаког ветра и великих таласа на северном Јадрану током викенда, у послеподневним сатима у суботу 5. децембра дошло до губитка процесне комуникације и навигацијског система, а потом и визуелног контакта с ненастањеним експлоатацијским одобалним објектом „Ивана Д“.

Реч је о, како се наводи, моноподском (на једном стубу) сателитском објекту без посаде, помоћу којег се производи природни гас, преноси „Индекс“. Из компаније је саопштено да се претходно аутоматски активирао систем за искључивање у нужди, па су затварањем дубинских сигурносних вентила гасне бушотине доведене у сигурно стање, док је притисак у гасоводу остао стабилан.

Догађај, како кажу, није имао штетног утицаја на околину. Додају да су, у складу са прописима и законским обавезама, о догађају правовремено обавестили све надлежне органе. У „Ини“ наводе да ће се због изразито лошег времена, током следећих дана производни процес на повезаним експлоатацијским одобалним објектима пратити с већом пажњом и да ће предузети додатне мере по потреби.

Сигурност снабдевања, како кажу у тој компанији, није угрожена и производња се на свим осталим одобалним експлоатацијским објектима одвија по плану. Додатне информације о стању „Иване Д“ прикупиће се чим временске прилике допусте да се на сигуран начин приступи локацији одобалног експлоатацијског објекта.

Хрватско Министарство мора, саобраћаја и инфраструктуре саопштило је да је током викенда добијено обавештење „Ине“ о прекиду даљинског надзора и контакта с гасном платформом „Ивана Д“ у северном Јадрану, наводећи и да је пилот Обалске страже потврдио да тај објект није видљив на позицији. Посаде на настањеним експлоатацијским објектима „Ивана А“ и „Анамариа А“ нису угрожене, кажу у министарству, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала