Пиштоље заменили белим мантилима: Како су се криминалци инфилтрирали у италијанско здравство

© Фото : PixabayЛекар
Лекар - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Озлолашена криминална група из Калабрије Ндрангета се инфилтрирала у здравствени систем и дебело зарађује, преносе медији.

У Италији је већ одавно познато да се организовани криминал занима и за уносне послове у здравственом сектору, а овог месеца покренуте су бројне акције претреса локација. 

На списку, који је саставио „ловац“ на организовани криминал Никола Гратери, су апотеке, приватне ординације и канцеларије локалних политичара.

У овом случају је точак истраге покренуо један од водећих политичара из региона. Он је у кућном притвору, а оптужен је да је Ндрангети набавио дозволу за трговање лековима и стварање мреже апотека пре свега у Калабрији. Ту се прао и новац, а постоји основана сумња како су му криминалци обезбедили довољно гласова за избор у регионални парламент - прилично уобичајено у том делу Италије где криминалцима није тешко да увере сиромашне, коме да дају свој глас, преноси наводе Дојче велеа хрватски Јутарњи лист.

Ндрангета већ одавно није само у послу с наркотицима, него се све више интересује за здравство. „То је подручје где је дошло до концентрације различитих интереса“, каже Гратери.

Објашњење је следеће - где држава закаже, грађани траже алтернативу. Зато је и криминалцима у интересу да држава не успе у својој помоћи.

Систем у ком ништа не функционише је тачно оно место где мафијаши све поткопавају и побеђују јер нуде ликвидност, надзор и организацију“, каже италијански публициста више књига о организираном криминалу, Роберто Савиано.

А на југу Италије је здравство већ дуго у критичном стању. Под изговором реформи, штедело се на много ствари до смрти, додаје он. У Калабрији је ионако обичај уговарати послове усмено, а као и у многим другим деловима југа Италије је у протеклим годинама затворено много мањих болница и амбуланти. Све је ескалирало са појавом вируса корона.

„Пандемије не стварају кризе, пандемије радикализују кризе које већ постоје“, сажима Савиано.

Организовани криминал у систем здравствене заштите продирао је и продире систематски и дугорочно. Из тог сектора се чује како велик број деце из породица познатих криминалаца студира медицину или фармацију, а и те крими породице су спремне на готово све како би њихов „мали“ добио диплому.

Циљ је да се потом попне у структуре управе болница.

Гратери ипак упозорава да то не мора бити правило - имати таквог или онаквог оца не значи и бити криминалац.

У том сектору откривен је и читав низ проневера и „послића“ у дистрибуцији лекова, превозу болесника, чак и код избора погребника. У таквом бизнису ни употреба силе није страна.

Званични Рим одавно је на југ Италије послао комесара да испита шта се тамо дешава, зашто се грађани жале на здравствени систем иако он добија исто као и север земље. Засад, то није уродило плодом, комесар је отпуштен, а новог још нису поставили.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала