Тексас тужи четири државе због кршења Устава током избора

© Фото : freeimages.comАдвокати, суд, чекић
Адвокати, суд, чекић - Sputnik Србија
Пратите нас
Савезна америчка држава Тексас поднела је тужбу Врховном суду САД у којој оспорава изборне процедуре у савезним државама Џорџији, Мичигену, Пенсилванији и Висконсину са образложењем да су прекршиле Устав.

Тексас тврди да су ове државе прекршиле клаузулу o електорима у Уставу САД јер су измениле правила и процедуре гласања путем суда, али не и кроз државно законодавство. Поред тога, Тексас тврди да су постојале разлике у правилима и поступцима гласања у различитим окрузима у државама, којом је прекршена још једна клаузула Устава. Додаје се да је, као резултат горе наведеног, било неправилности у гласању у овим државама.

Држава Тексас тражи од америчког Врховног суда да нареди државама да дозволе законодавним телима да именују електоре.

У тужби се наводи да су поједини званичници у оптуженим државама представили пандемију као оправдање за игнорисање закона у вези са гласањем у одсуству и поштом.

„Оптужене државе преплавиле су своје грађане десетинама милиона пријава и гласачких листића који нису примљени и пребројани у складу са законима. Без обзира да ли су то учинили у доброј намери или не, ови противуставни акти имали су исти ефекат - учинили су изборе 2020. мање регуларним у оптуженим државама. Те промене нису у складу са релевантним државним законима и извршили су их незаконодавни субјекти, без сагласности државних законодаваца. Чинови ових званичника су на тај начин директно кршили Устав“, додаје се.

Тексас у тужби достављеној Врховном суду пита: Да ли су оптужене државе прекршиле клаузулу о електорима предузимајући незаконите мере за промену изборних правила која би одређивала именовање електора?

Такође, Тексас тврди да су незаконите радње оптужених држава, осим што су нарушиле интегритет гласања сопствених грађана, оспориле и гласове грађана у држави тужиоцу и другим државама које су остале верне Уставу, преносе амерички медији.

Тексас се директно обратио Врховном суду јер је он задужен, према члану3, за спорове између две или више држава.

Председнички избори у САД одржани су 3. новембра, али званични резултати још нису објављени јер је у неколико савезних држава покренут судски поступак због, како се из штаба актуелног председника САД Доналда Трампа тврди, изборне преваре.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала