Свако је бранио своје – и опет је фудбал настрадао

© AFP 2023 / FRANCK FIFEРумунски судија на утакмици ПСЖ и Башакшехира
Румунски судија на утакмици ПСЖ и Башакшехира - Sputnik Србија
Пратите нас
Утакмица шестог кола групне фазе Лиге шампиона између Пари Сен Жермена и Башакшехир Истанбула прекинута је без наставка због протеста играча оба клуба и правилника УЕФА, организатора фудбалског такмичења.

Тамнопути су указивали на расизам, арбитри су испољили висок ниво недостатка вербалне и социјалне интелигенције, док је УЕФА потврдила мањак вештине за управљање кризним ситуацијама.

При резултату 0:0 утакмица је прекинута у 14. минуту, пошто су резервни играчи Башакшехира пријавили расистички испад четвртог арбитра Себастијана Колцескуа.

Румун је свом земљаку, главном судији Овидиуу Хацегану упутио поруку коју су чули фудбалери и указали да је она садржала елементе расизма.

На снимку са утакмице се чује да Колцеску упућује Хацегана на „црнца“ коме треба спровести дисциплинску меру, а с обзиром на то да на трибинама нема публике, та порука је јасно стигла и до клупе турског клуба одакле је реаговао Пјер Вебо, некадашњи фудбалер и сада помоћни тренер у стручном штабу Башакшехира. 

„Онај негро тамо. Провери ко је он. Негро, тамо. Не може тако да регује“, рекао је Хатегану, после уклизавања дефанзивца ПСЖ Преснела Кимпембеа, репрезентативца Француске.

Због указивања на то и конфонтације, Хацеган је Вебоу доделио црвени картон, верујући да ће тако смирити страсти.

​Међутим...

Најбучнији у протестима био је резервни фудбалер Башакшехира Демба Ба, некадашњи играч енглеског Челсија, који је пришао четвртом судији и негодовао због садржаја упућене поруке.

„Никада не кажеш онај бели лик, кажеш само онај лик, слушај ме, зашто када желиш да поменеш црнца кажеш онај црни лик?“, упитао је Ба.

Покушали су румуни да прекину разјареног фудбалера, али су тек на крају његовог питања успели да изговоре:

„То је био румунски језик, то је румунски језик!“

​Време је протицало, фудбалери су се повукли у свлачионице, а касније супервизор УЕФА, норвежанин Јон Скјерволд, сишао је на терен како би покушао да помогне у решавању проблема.

Постојала је идеја да се меч настави у 22.00, уз захтев турског клуба да се замени четврти судија, односно да његову улогу преузме један од двојице арбитара из ВАР собе.

Фудбалери ПСЖ су се вратили на терен и кренули са загревањем, али ривала није било јер УЕФА није успела да услиши, наизглед једноставан и испуљив захтев.

Што би се рекло – за УЕФА су правила, једноставно правила, чак иако је њихово кршење потез који може да стави фластер на отворену рану свог елитног такмичења.

„Правила УЕФА су да у ВАР соби број судија мора да буде најмање два, а ако би се уважио захтев та квота не би била испуњена“.

Главни Румун је могао да одсвира крај и крене са својим земљаком пут црне историје светског фудбала, Норвежанин у канцеларију да напише извештај, играчи са афричким пореклом су остали у стању беса, а лопта је остала на трави јер нико више њоме није желео да се игра.

Свако је бранио своје, Ба свој понос, Хацеган и Колцеску свој начин изражавања, Скјерворлд своју плату у УЕФА и ту нико није био спреман да одбрани част најважније споредне ствари на свету.

Била је најспореднија икада у својој историји.

Нови меч је заказан за данас, среду од 18.55, од четрнаестог минута и са новом судијском петорком.

► Српски тимови би могли у борбу са Барселоном за место у „трећој лиги“

► Авдија представљен у Вашингтону – са српском заставом /фото/

► Амерички тенисер: Стао сам уз Новака, ради ствари које нису уобичајене

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала