Петковић после састанка у Бриселу: ЗСО услов за успешан наставак дијалога са Приштином

Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Пековић изјавио је да је и у данашњој, новој рунди техничког дијалога са Приштином, прво питање на којем је Београд инсистирао било формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

Петковић је подсетио да је прошло 2.800 дана, а да ЗСО није формирана.

„За нас је то кључно питање и ако говоримо о успешном наставку дијалога неопходно је да дође до формирања ЗСО“, рекао је он новинарима након састанка у Бриселу.

Петковић је пренео да се данас говорило о имовини и финансијским потраживањима, што је веома важно питање.

„Добро је да након седам и по година коначно говоримо о имовини и финансијским потраживањима. То је врло осетљиво, крупно и комплексно питање. С обзиром да су позиције Београда и Приштине по питању имовине и финансијских потраживања веома удаљене, оно што смо предложили јесте да прво утврдимо принципе“, објаснио је он.

Петковић је указао да је делегација Београда дошла на састанак са спремном документацијом и предлозима како би се принципима, механизмима и телима успоставио систем да би могло да се говори конкретно о имовини.

 Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи - Sputnik Србија
Може све, само ЗСО — не!

Покретањем питања имовине, према његовим речима, даје се допринос укупном решавању свих других проблема у дијалогу.

Петковић је истакао да је за нас важно да се наставе разговори и дијалог иако су тешки, али је то све боље, како каже, да у Бриселу имамо за преговарачким столом, а не на терену инциденте.

„С обзиром да је данас Међународни дан људских права, а помињући инциденте, свакако смо покренули питање положаја Срба на Косову и Метохији, кршење њихових права, али и најновијих инцидената посебно напада на Србе повратнике у Метохији, али и уопште напада који се дешавају посебно на централном Косову“, рекао је он.

Петковић је нагласио да Београд инсистира на дијалогу, и да ће се сваки пут, када добијемо позив, наша делегација одазвати и доћи спремна у Брисел да разговара о свим кључним питањима која се налазе на агенди, када је реч о дијалогу, пренео је Танјуг.

„Када је упитању у којој фази и статусу јесте дијалог ми дајемо све од себе да, што се тиче београдске стране, преговори иду у правом смеру, а једини могући смер је у правцу компромисног решења“, закључио је Петковић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала