Усвојен буџет за 2021. годину

© Tanjug / NIKOLA ANDJICСкупштина Србије
Скупштина Србије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Скупштина Србије усвојила је данас буџет за 2021. годину и сет пратећих закона.

За усвајање буџета за идућу годину гласао је 201 посланик, а четворо је било против.

Буџет за 2021. годину предвиђа укупне приходе од 1.336 милијарди, што је повећање од 3,5 одсто у односу на ребаланс буџета из 2020, као и укупне расходе и издатке од 1.514 милијарди динара, што је смањење од скоро 15 одсто у односу на ребаланс овогодишњег буџета.

Пројектовани дефицит је 178 милијарди динара, што је три одсто БДП-а.

Министар Синиша Мали - Sputnik Србија
Србија рефинансирала најскупљи дуг

Министар финансија Синиша Мали изјавио је раније да је буџет за 2021. усмерен на подизање животног стандарда грађана, али је и развојни, јер ће 330 милијарди динара, односно 5,5 одсто БДП-а, бити издвојено за капиталне инвестиције.

Додао да би тако конструисан буџет следеће године требало да омогући привредни раст од шест одсто.

Када је реч о првом стубу, подизању животног стандарда, Мали је рекао да ће од 1. јануара пензије бити повећане за 5,9 одсто, минимална цена рада за 6,6 одсто, и повећане плата у јавном сектору.

Истакао је да ће од 1. јануара за пет одсто бити повећане плате медицинских радника, док ће остали запослени у јавном сектору добити 3,5 одсто, а осталих 1,5 одсто повећања добиће од 1. априла.

Мали је казао и да ће војници, поред тога, добити додатно повећање до десет одсто.

Капиталне инвестиције

Када је реч о капиталним инвестицијама, у буџету за 2021. су на списку изградња Моравског коридора, аутопут Прељина-Пожега, брзе саобраћајнице Иверак-Лајковац, аутопут Ниш-Плочник, аутопут Рума-Шабац-Лозница...

вожд карађорђе мапа - Sputnik Србија
Стиже „Вожд Карађорђе“ да подигне источну Србију: Како ће изгледати нови ауто-пут

Идуће године требало би да почне изградња Фрушкогорског коридора, док се за нови пут „Вожд Карађорђе“, који ће повезати Шумадију са источном Србијом, ради пројекат који ће бити завршен наредне године, а реализација почиње 2022. године.

У буџету је издвојен новац и за нове индустријске паркове, за наставак рехабилитације пруга, као што су Ниш-Димитровград и брза пруга од Београда до Новог Сада.

Затим, предвиђена је изградња више домова здравља - Лозници, Аранђеловцу, Смедеревској Паланци и Врању, као и завршетак КЦ Србије у Београду, градња КЦ Војводине и КЦ Крагујевац.

У 2021. години за здравство укупно ће бити издвојено 386,3 милијарди динара, а највећи део тих средстава предвиђен је за РФЗО — 353 милијарди динара.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала