Без полицијског часа за Нову годину и Божић: Аустрија донела нове мере

CC0 / Pixabay / Беч
Беч - Sputnik Србија
Пратите нас
Аустријска влада договорила је мере за предстојеће празнике и дозволиће грађанима више слободе, уз одређена ограничења, али апелује да се мере поштују. Полицијски час неће бити на снази за католички Божић и Нову годину.

Аустријски канцелар Себастијан Курц, након разговора са председницима покрајина, рекао је вечерас да је договорено да се омогући 24. и 25. децембра прослава Божића са до 10 особа.

Парламент Аустрије - Sputnik Србија
Аустрија: За скупштинском говорницом тестирао „кока-колу“ на корону - резултат позитиван /видео/

„Имајте у виду да вирус не мирује ни за празнике", упозорио је он.

Курц је указао да од 26. децембра поново важе све мере као и до сада, а то су полицијски час од 20 часова до шест сати ујутро, ограничење контаката, односно приватни сусрети су могући, али само са једним домаћинством, пренео је Танјуг.

Он је навео да се и за Нову годину, то јест 31. децембар привремено ван снаге ставља полицијски час, како би два домаћинства могла заједно дочекати 2021.

„То ограничење од контакта са само једним домаћинством је важно како би спречили журке, јер би оне за Нову годину биле катастрофа“, објаснио је он.

„Неке друге земље ће се за празнике потпуно закључати, неке ће увести целодевни полицијски час. Ми покушавамо да омогућимо што више слободе, али уз апел грађанима да се придржавају мера“, указао је Курц.

Додаје да је договорено да покрајине имају могућност да уведу обавезу ношења маски и на отвореном, на свим местима где се окупљају веће масе људи, као што су трговинске улице и слично.

Такође се, према његовим речима, уводи обавеза ношења маски на радном месту, свуда тамо где није могуће одржати дистанцу од најмање једног метра.

Заштитне маске у излогу продавнице у Бечу. - Sputnik Србија
Аустријски модел уникатан у свету: Ни у породици не смеш да видиш свакога због короне

Исто тако договорено је са покрајинама други круг масовног тестирања, и следећа рунда буде од 8. до 10. јануара, а у Бечу, пошто има већи број грађана, од 8. до 17.јануара.

Понуда за бесплатним тестирањем, које ће се обављати и даље на добровољној основи, важиће за све грађане.

Међутим, додао је, влада ће дефинисати посебне професије које су у контакту са више људи, као што су наставници, пружаоци услужних делатности и други, који ће морати на сваке две недеље да се тестирају.

Тестирање је важно, додао је, јер се на почетку године може рачунати са трећим таласом.

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПокушавамо да омогућимо што више слободе: Себастијан Курц
Без полицијског часа за Нову годину и Божић: Аустрија донела нове мере - Sputnik Србија
Покушавамо да омогућимо што више слободе: Себастијан Курц

Такође ће бити дефинисани и посебно погођени региони у којима је ризик од инфекције виши, који су у прошлости морали бити стављени под карантин, а сада ће се ширење прекинути тестирањем.

Курц је казао да је спроведено закључавање деловало, и да дневни број новозаражених опада, те је сада на нижем нивоу него у суседству, па је тако мањи него у Немачкој.

Али упозорава да је ниво и даље превисок, да пандемија није прошла и да предстоји тешко време у јануару, фебруару и марту.

Медицинска сестра у јединици интензивне неге у ковид болници - Sputnik Србија
Аустријски инфектолог: Свако од нас ће пре или касније имати корону, ако пре тога не умре

Ситуација у болницама, према његовим речима, и даље је тешка јер се на интензивној нези налази више стотина ковид пацијената.

Што се вакцина тиче, рекао је да очекује да до краја године ЕУ одобри примену прве вакцине.

Пренео је да је, с тим у вези, заказана седница за 29. децембар.

„Неке земље, а тако и ми, смо инсистирали да се делује што мање бирократски. Студије су завршене, научна сазнања постоје, сада предстоји само бирократски процес, и што је буде мање бирократски, краћи, брже ће уследити одобрење. Очекујемо да ће вакцина бити одобрена још ове године“, објаснио је Курц.

Он је нагласио да ће потом уследити испорука, па вакцинација најпре најризичнијих група и медицинског особља.

„Циљ мора бити да што пре вакцинишемо старије особе, јер тиме смањујемо опасност од обољења и повећану смртност“, рекао је он.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала