Нова иницијатива Запада: Формирати „НАТО за вакцинацију“ и истиснути руске вакцине

© AP Photo / Frank AugsteinВакцина против вируса корона
Вакцина против вируса корона - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Запад покушава да створи „НАТО за вакцинисање“ у којем ће слободно циркулисати само одређене врсте вакцина америчког и европског порекла, док ће руске и кинеске вакцине бити изузете из политичких разлога, изјавио је за Спутњик грчки политичар, бивши посланик Европског парламента и лидер странке „Грчка – други пут“ Нотис Мариас.

Професор на Универзитету на Криту, на којем предаје институционално уређење Европске уније, сматра да се друштву намеће нова врста вакцине.

Према његовим речима, с обзиром да други талас пандемије „убире на хиљаде смрти, владе и системски медији представљају нови тип вакцине против вируса корона као дар с неба, сматрајући лудима оне који се не слажу или се чак усуђују да постављају питања“.

„Поред 'конвенционалних' вакцина против короне, каква је руска вакцина, тренутно је према Европској комисији у току 'развој нове вакцине засноване на информационој РНК'. Како наводи професор клиничке фармакологије на Универзитету Аристотела у Солуну, то чак 'није вакцина у класичном смислу речи, већ нешто потпуно ново'. Тај производ у суштини представља синтетичку вештачку РНК вируса корона“, рекао је Мариас.
Вакцина против ковида Спутњик Ве Института Гамалеја - Sputnik Србија
Русија: Запад дискредитује вакцину „Спутњик Ве“, могуће и провокације

Према његовим речима, грађани су крајње забринути чињеницом да прве масовне вакцинације неће бити изведене помоћу „конвенционалне вакцине“, већ употребом вакцине нове врсте, која је у изузетно кратком временском року прошла све фазе испитивања и по хитном поступку је добила дозволу државних органа.

Британија је већ дала зелено светло новој вакцини и ЕУ се спрема за издавање условне дозволе јер сматра да предности нове вакцине против ковида 19 премашују ризике“, изјавио је политичар.

Мариас сматра да је неопходно одмах приредити непристрасне информације Грка о новој врсти вакцине и дијалог у којем ће учествовати научници коју износе читав спектар научних приступа.

Геополитичке вакцине

Професор указује на потребу да се стави тачка на изузимање вакцина из политичких разлога.

„Треба зауставити једностране приступе при избору вакцина против короне и прекинути са искључивањем вакцине из политичких разлога. Вакцина против ковида 19 је добила огромну геополитичку димензију која утиче на међународну равнотежу снага. Поред војног и економског НАТО-а, Запад сада покушава да формира 'Алијансу за вакцинисање' – простор, у којем ће слободно циркулисати само одређене вакцине америчког и европског порекла уз истовремено изузимање руских и кинеских вакцина“, нагласио је политичар.

Према његовом мишљењу, то потврђује и саопштење Европске комисије у којем је наведено да „влада Мађарске има право да одобри употребу руске вакцине 'Спутњик Ве', која, међутим, не може да се продаје у другим земљама ЕУ“.

Фајзер логотип - Sputnik Србија
Велика трка: Неозбиљно је да се каже да вакцина нема нежељене реакције, па се испостави супротно

Истовремено, он сматра да произвођачи вакцина морају да сносе одговорност за последице примене вакцина и „за било која нежељена дејства која могу да настану у погледу здравља вакцинисаних у наредних 30 година“.

„То је од круцијалног значаја, јер има све више саопштења о томе да транснационалне корпорације које се баве вакцинацијом, успевају да издејствују ослобађање од било какве грађанске и кривичне одговорности за за потенцијалне нежељене ефекте нове вакцине. Треба поменути да је америчко законодавство, поткрепљено правом без преседана и одлуком Врховног суда из 2011. године, у суштини већ пружило имунитет у погледу вакцина мултинационалним корпорацијама“, истакао је Мариас.

Транспарентност и право избора

Говорећи о уговорима о испоруци вакцина које је потписала ЕУ, грчки политичар је рекао да је потребна потпуна транспарентност у погледу тих уговора.

„Позивајући се на клаузулу о поверљивости одговарајућих уговора, Европска комисија одбија да их обелодани и предлаже посланицима Европског парламента да их појединачно проуче, уз обавезу да неће откривати то што сазнају“, додао је он.

Британска војска - Sputnik Србија
Британци дижу и војску против антиваксера: Битка се заоштрава

Према његовом мишљењу, такође је неопходно гарантовати да неће бити сукоба интереса између америчких научника и европских тела за издавање дозвола. С тим у вези, он каже да искуство показује да такве везе често постоје.

„С обзиром да вакцинација није проглашена обавезном, свака дискриминација и изузимање од стране државног и јавног сектора оних који одбијају да се вакцинишу -  требало би да буде забрањена“, истакао је саговорник агенције.

Мариас је додао да не би требало да постоји обавезна вакцинација и да би требало да грађани имају право слободног избора између конвенционалне вакцине и нове врсте вакцине.

„Такође је неопходно лиценцирати руску и кинеску вакцину ако оне одговарају захтевима“, нагласио је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала